Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 14:54 |

SDA traži vanrednu sjednicu Vijeća ministara BiH posvećenu migrantskoj krizi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlametnarne skupštine Bosne i Hercegovine poziva Vijeće ministara BiH da sazove hitnu vanrednu sjednicu posvećenu migrantskoj krizi.

 U saopćenju SDA navodi se da izjave dijela dužnosnika iz entiteta Republika Srpska da se ne može računati na državne organe kada je u pitanje migrantska kriza predstavlja licemjeran stav, jer predstavnici iz ovog entiteta trenutno drže Vijeće ministara BiH i Parlament BiH u blokadi, što je nedopustivo u ovakvoj situaciji.

Podsjećamo da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak kojim je naložilo Vijeću ministara kao nadležnom organu da izradi sveobuhvatan plan za suočavanje sa migrantskom krizom, te Vijeće ministara BiH mora hitno da zasjeda na ovu temu, saopšteno je.

Vijeće ministara BiH, navodi se u saopćenju, ima punu odgovornost da adekvatno reagira na situaciju na tursko-grčkoj granici, koja prijeti da se prelije i na teritoriju Bosne i Hercegovine i ugrozi sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vijeće ministara da razmotri i podrži mjere koje predlaže Ministarstvo sigurnosti BH. Također, pozivamo i sve ostale nivoe vlasti da se sa svojim kapacitetima stave na raspolaganje Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti, kako bi se adekvatno odgovorilo na ovu krizu, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom