Ekonomija     | 03.03.2020. 14:58 |

U Trebinju Samit energetike 'Energetska budućnost zapadnog Balkana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici uprava, menadžeri, te predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, akademske zajednice, razvojnih agencija, nevladinog sektora okupit će se na Samitu energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije 5. i 6. marta u Trebinju.

Ta stručna manifestacija obradit će, putem panel diskusija, tematske cjeline tržište energije, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Centralne teme Samita za 2020. godinu su investicioni projekti energetskog sektora, kao i zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijele regije, saradnja po modelu JPP (javno privatno partnerstvo).

Na skupu će sudjelovati i predstavnici Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) Federacije BiH.

Federalni operater uspostavljen je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sistema podsticaja proizvodnje i otkupa električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Rad i poslovanje Operatora za OIEiEK reguliraju i nadziru Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, svako u okviru svojih nadležnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta