Kultura     | 05.03.2020. 11:06 |

Sutra ceremonija dodjele nagrada i izložba fotografija "Daj nam motiv"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U sklopu kampanje ''Sva lica pristupačnosti" u petak, 6. marta, u EU Info centru u Sarajevu održat će se ceremonija dodjele nagrada foto konkursa ''Daj nam motiv - detektuj barijeru kroz objektiv''

Događaj će okupiti mnogobrojna udruženja i pojedince koja se bave i pomažu osobama s invaliditetom, s ciljem promjene percepcije građana o osobama s invaliditetom i način ophođenja s njima.

Kampanja ''Sva lica pristupačnosti'' realizuje se u okviru projekta ''Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana'' koji finansira Evropska unija, a realizuju Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ''Nešto Više'' Sarajevo.

 Cilj foto konkursa, kao i same kampanje je bio da se detektuju razni oblici barijera s kojima se svi mi svakodnevno suočavamo, jer sve što je dobro za osobe s invaliditetom, dobro je i za ostale građane. Na konkurs je pristigao veliki broj fotografija, a konačni pobjednici su dobijeni zbirom „lajkova“na društvenim mrežama i bodova ocijenjenih od strane stručnog žirija. Najbolje fotografije su poslale Aleksandra Stošić i Milijana Bojić. Drugoplasirana je fotografija Adne Memić, dok je na trećem mjestu fotografija Džane Hodžić. Nagrađenim autorima/icama za najbolje fotografije bit će dodijeljene nagrade.

Prisutnima će se obratiti Gianluca Vannini, šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH,  Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS i Tanja Mandić Đokić, projekt konsultantica i aktivistkinja unutar pokreta osoba sa invaliditetom.

 Pored dodjele nagrada autorima za najbolje fotografije, u EU Info centru bit će predstavljena i foto izložba ostalih fotografija koje su ušle u uži izbor, a koje na jedinstven način prikazuju barijere i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Izjave za medije se planirane u 13.00 sati, nakon dodjele nagrada pobjednicima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Nedžada Isića "VandalismART" otvorena u Sarajevu

Ceremonija dodjele nagrada i izložba fotografija "Daj nam motiv"

Otvorena izložba 'Moje Sarajevo' i dodijeljene nagrade pobjednicima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana