Svijet     | 04.03.2020. 10:31 |

EANA: Zatvaranje australijskog AAP-a tužan trenutak za medijsku zajednicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Najavljeno zatvaranje Australijske novinske agencije (AAP) tužan je trenutak za Australiju, za australijsku medijsku zajednicu, javnost i međunarodnu zajednicu novinskih agencija.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) izražava zabrinutost i tugu zbog nedavne najave AAP-a. U medijskoj sceni koja je već pod pritiskom ogromnog broja informacija koje se predstavljaju kao vijesti, novinske agencije predstavljaju stub povjerenja za medije kao i za samu javnost.

Predstojeće zatvaranje pouzdane i cijenjene agencije kao što je AAP je posljedica različitih faktora, od kojih mnogi nisu povezani sa samim tradicionalnim medijima, a najvažniji je pad prihoda od oglašavanja što dovodi do ograničenja aktivnosti, pa čak i do završetka saradnje sa najvjernijim klijentima agencije.

- Ovo je veoma tužan trenutak zbog izvrsnog tima koji je oduševljeno radio na unapređenju i radu AAP-a i uvijek bio poznat po svojim visokim novinarskim standardima - rekao je Peter Kropsch, predsjednik EANA-e i direktor njemačke novinske agencije DPA.  

-Ovo je udar za samo novinarstvo. Isključivanje ozbiljnog i odgovornog izvora informacija poput AAP-a, dok se suočavamo s lažnim izazovima vijesti čini se da naše polje slabi, ali u isto vrijeme zapravo podiže našu svijest da radimo napornije na sadržaju i širenju tržišta – izjavila je sa tugom Armela Krasniqi, članica odbora EANA-e i generalni direktor albanske novinske agencije (ATA).

- Tužne i alarmantne vijesti. Novinske agencije s njihovom predanošću provjere činjenica i uravnoteženo informisanje su potrebne u većem broju, a ne da ih ima sve manje. AAP je svoj posao radio izvrsno i zapošljava sjajno osoblje - rekao je Jiri Majstr, član odbora EANA i izvršni direktor češke novinske agencije (CTK).

Clive Marshall, član odbora EANA, izvršni direktor PA Mediagroup i bivši izvršni direktor AAP-a, rekao je da je vijest odjeknula u medijskoj industriji u Australiji koja je pretrpjela dvostruke posljedice urušavanja prihoda od oglašavanja i tržišne snage velikih tehnoloških kompanija.

- AAP je od svog osnivanja prije 85 godina uspostavila reputaciju za uređivačku izvrsnost, inovativnost, integritet i nezavisnost. Ovo je strašna vijest za talentovane i predane novinare koji će izgubiti posao i loš dan za medije u Australiji kao i širu demokratsku odgovornost - rekao je bivši izvršni direktor AAP-a.

- Zatvaranje AAP-a tužan je trenutak za čitav medijski prostor Australije, ali i za javnost kojoj će biti teže doći do informacija koje na drugi način posreduje novinska agencija neizravno. To je tužan trenutak za međunarodnu medijsku zajednicu, ali bi također trebalo podići svijest o poteškoćama s kojima se suočavaju nacionalne novinske agencije u cijelom svijetu. Ovo je trenutak kad je potrebna analiza i fokus na strategije za budućnost - rekao je Alexandru Giboi, generalni sekretar EANA-e.

Prema informacijama koje su dostupne javnosti, većinski dioničari agencije, News Corp Australia i Nine Entertainment Company, najavili su zatvaranje zbog pada broja pretplatnika AAP-a. Redakcija će se zatvorit 26. juna, a kompanija za praćenje medija Medianet bit će prodana.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

EANA: Hitan poziv da se osigura sigurnost novinara koji izvještavaju iz zona sukoba

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo