Ekonomija     | 04.03.2020. 11:06 |

Sarajevo - Radionica o ciljevima održivog razvoja u sektoru sigurnosti prometa

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Dvodnevna radionica „Ciljevi održivog razvoja koji se odnose na promet i sistem sigurnosti cestovnog prometa“ počela je danas u Sarajevu.

Radionicu su zajedno organizirali Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Ekonomska komisija UN-a za Evropu (UNECE). Jedna je od aktivnosti u provođenju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i UNDP-a, kao i uvod u početak aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH i Akcionog plana za period 2021-2025. godina, u skladu s Ciljevima održivog razvoja UN-a.

Prema najavi organizatora, cilj radionice je jačanje nadležnih institucija BiH u vezi s ispunjavanjem Ciljeva održivog razvoja, kao i unapređenje trenutnog stanja sigurnosti cestovnog prometa u BiH. Učesnici će s međunarodnim i regionalnim ekspertima razmijeniti informacije i iskustva u pogledu prikupljanja informacija za ispunjavanje tih ciljeva, kao i u pogledu utvrđivanja Okvirne strategije za sigurnost cestovnog prometa u BiH.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović naglasio je da okupljanje predstavnika nadležnih institucija vlasti svih nivoa te međunarodnih i domaćih eksperata za oblast sigurnosti prometa predstavlja uvod u početak aktivnosti Ministarstva na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH i Akcionog plana za period od 2021. do 2025. godine u skladu s Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN).

Mitrović je podsjetio da ovi ciljevi predstavljaju univerzalni poziv na djelovanje kako bi se okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i omogućilo da svi ljudi žive u miru i blagostanju. S tim u vezi je kazao da je održivi promet ključan za ispunjavanje većine Ciljeva održivog razvoja, posebno podciljeva koji se odnose na zdravlje, energetiku, infrastrukturu, gradove i zajednice.

Direktor Agencije Republike Srpske za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić rekao je da su ciljevi djelovanja smanjenje broja stradalih na cestama za pola do 2025. godine.  On je naveo podatak da je na cestama Republike Srpske u prošloj godini stradalo 118 osoba, manje nego u prethodnom razdoblju, a broj registriranih vozila bio 420.000.

Učesnicima radionice obratila se i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera te upozorila da je neophodna akcija u vezi sa sigurnošću prometa na cestama BiH budući da se, kako je nevala, u prometnim nesrećama u BiH godišnje izgubi oko 300 ljudskih života.

Nedera naglašava da je cilj spriječiti stradanje na cestama te jačanjem sigurnosti u prometu, unaprijediti sigurnost zajednica i smanjiti značajan društveni i ekonomski teret uzrokovan prometnim nesrećama.

Ona se nada da će u ovoj godini biti osiguran novac kako bi s drugim UN-ovim agencijama bili podržani, ne samo izrada strategije, već i provedba mjera.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo