Kultura     | 04.03.2020. 20:18 |

Horu Pontanima uručena nagrada 'Srebrena pahuljica'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Direktor Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić večeras je, uz prigodan koncert, horu Pontanima uručio nagradu „Srebrena pahuljica“, a fra Ivi Markoviću nagradu „Sloboda 2019.“  

Spahić je kazao da Međunarodni festival „Sarajevska zima“ veoma dugo sarađuje s horom Pontanima i cijeni njihov rad ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i onoga što oni odnose u svijet iz Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, odnose u svijet iz BiH jednu posebnu duhovnost, povezanost ne samo religija, kultura i civilizacija zemlje, nego ih i povezuju i sa svijetom.    

- Tim povodom smo im dodijelili „Srebrenu pahuljicu“ Festivala, a fra Ivi Markoviću smo dodijelili nagradu „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir - kazao je Spahić.

Napomenuo je da je „Sloboda“ priznanje koje se dodjeljuje za izuzetnan doprinos humanizmu, ljudskim pravima i slobodama.

Spahić kaže kako misli da nema relevantnijeg hora u BiH zadnjih decenija i da nema značajnije kulturološke i misionarske uloge kao što je imaju hor Pontanima i fra Ivo Marković.

Osnivač hora Pontanima fra Ivo Marković je kazao da je to hor koji upotrebljava duhovnost religija i kultura za „liječenje Bosne i za povezivanje ljudi“.

- Dakle, plovimo na suvremenom trendu približavanja, uvažavanja, međureligijskog, interkulturalnog dijaloga i to radimo već više od 20 godina – napomenuo je fra Ivo Marković.

Kaže da je hor Pontanima dobio toliko nagrada da ih je teško i nabrojati, praktično svake godine dobiju poneku nagradu.

- Dobivamo ih zato što smo dobri i što radimo prave stvari. Dakle, zaokrećemo ljude od religijske i kulturne isključivosti u uključivost, uvažavanje, prihvatanje – naveo je  Marković.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta