Svijet     | 05.03.2020. 08:40 |

List 'L'Opinion': Turska prestigla Francusku u domenu bespilotnih letjelica

FENA Internet

ANKARA, 5. marta (FENA) - Turska je u posljednjih deset godina u značajnoj mjeri unaprijedila nacionalne industrijske kapacitete, a u oblasti proizvodnje bespilotnih letjelica iza sebe je ostavila zemlje poput Francuske, objavili su francuski mediji.

Francuski list "L'Opinion" objavio je tekst u kojem se dotiče turske operacije "Proljetni štit" na sjeveru Sirije, te navodi kako je Turska tu operaciju pokrenula kako bi spriječila režim Bashara al-Assada da zauzme Idlib, prenosi Anadolija. 

Istaknuto je također kako je Turska operaciju pokrenula prema standardima NATO-a.

- Posljednjih sedam dana, Turska na vrlo upečatljiv način pokazuje svoj kapacitet u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica. Turska je razvila nacionalnu industriju u posljednjih deset godina. Vrlo je jasno da je Turska u ovoj oblasti prestigla zemlje poput Francuske - navedeno je u tekstu.

Istaknuto je također kako je riječ o naoružanim bespilotnim letjelicama koje su gabaritima manje od onih koje koristi francuska vojska, ali kako su one puno jeftinije i učinkovitije.

Francuski list također podsjeća kako Turska trenutno proizvodi i bespilotne letjelice većeg kapaciteta, te kako je turska vojska dokazala da, zahvaljujući vlastitim kapacitetima u oblasti elektronskog ratovanja, može provesti operacije bez podrške Rusije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'