Ekonomija     | 05.03.2020. 12:20 |

Stari Grad Sarajevo-Potpisani ugovori za pokretanje startup biznisa mladih ljudi

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Općina Stari Grad već petu godinu zaredom nastavlja finansirati pokretanje biznisa za mlade nezaposlene osobe s područja te općine.

Na javni poziv za pokretanje startupa za mlade nezaposlene osobe do 35 godina s mjestom prebivališta u Općini Stari Grad prijavile su se četiri osobe i sve su zadovoljile kriterije za finansiranje pokretanja biznisa.

Oni su danas s općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem potpisali i ugovore o dobivanju bespovratnih općinskih sredstava za pokretanje poslovanja. 

Ove godine Općina Stari Grad sa 23.000 KM finansirat će  pokretanje četiri startupa i to -  Dženita Ćosić (salon za masažu i kozmetičke usluge), Amar Lačević (zaštitartska agencija), Haris Mutevlić (umjetnička galerija) i Aida Hasanović (coffe shop).

- Općina Stari Grad već duži niz godina pokušava na konkretan način pomoći mladim ljudima njihovo zapošljavanje te da na taj način smanji njihov odlazak iz naše zemlje. Žao mi je što se nije više osoba prijavilo  kada je u pitanju ova inicijativa jer mi smo ove godine namjenski odvojili puno veća sredstva nego što su bila prošle i pretprošle godine. Mnoge firme koje su se napravile iz ovog projekta nisu se ugasile, nego su, čak,  izvršile preregistraciju u d.o.o. pa su počeli zapošljavati i nove ljude u sklopu tih firmi - kazao je Hadžibajrić.

Načelik je potpisnicima ugovora poželio puno sreće i uspjeha u njihovim poslovima, te dodao da će Općina Stari Grad  nastojati da i sa drugim projektima pomogne mladim.

Do sada je samostalno i u saradnji sa partnerima ova općina finansirala pokretanje startupa za 27 mladih s područja Starog Grada, za šta je ukupno osigurano 310.000 KM. 

U proteklom periodu finansirani su različiti biznisi, a neki od njih su: automehaničar, autolakirer, 3D print, izrada video igrica, fotograf i veterinarska apoteka.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo