Svijet     | 05.03.2020. 14:30 |

Zvaničnik: Prestanak novih slučajeva koronavirusa do kraja marta u Wuhanu

FENA Internet

PEKING, 5. marta (FENA) - U Wuhanu, epicentru  epidemije koronavirusom, vjerovatno će doći do pada broja zaraženih na nulu do kraja ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak Zhang Boli, stručnjak u glavnom odboru ove zemlje za borbu protiv bolesti, u vrijeme kada ovaj grad prijavljuju brži porast novih potvrđenih slučajeva.

Kina je imala 139 novih potvrđenih slučajeva do srijede, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija (NHC). Vlasti su prijavile 119 novih slučajeva zaraze prethodnog dana, a 125 dan prije toga.

Ovo naglo povećanje poništilo je tri uzastopna dana opadanja broja novih zaraženih u Wuhanu, gradu odakle je virus prvobitno potekao, javio je Reuters.

Boli je rekao da su skoro sve regije izvan pokrajine Hubei, gdje je Wuhan glavni grad, uspjele zaustaviti nove slučajeve zaraze do kraja prošlog mjeseca, navodi se u intervjuu u službenom listu People's Daily.

Procijenio je da će drugi gradovi u Hubeiju dostići taj cilj do sredine marta, na osnovu podataka o tome kako se epidemija razvijala, ali nije dao više detalja.

Novi slučajevi zaraze u Wuhanu popeli su se na 131 od 114 dan ranije.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su da druge zemlje imaju mnogo toga za naučiti od načina na koji je Kina riješila epidemiju. Zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu rekao je da su mnoge zemlje zatražile pomoć, a Kina je reagovala.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Hubeiju, osim Wuhana, ostao je jednocifren sedam dana zaredom, a u srijedu su zabilježena tri nova slučaja zaraze.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo