Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 14:52 |

Ilić o koronavirusu: Nema mjesta panici

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U Bosni i Hercegovini, tačnije Banjoj Luci, danas su potvrđena dva oboljela od koronavirusa, a zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić kaže da to nije iznenađenje imajući u vidu činjenicu da je virus identificiran u susjednim zemljama.

Ministri u Vijeću ministara upoznati su danas na vanrednoj sjednici o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti koronavirusom (COVID - 19).

Ilić kaže da je bilo za očekivati i da se u BiH pojave osobe zaražene tim virusom, ali nadležna ministarstva su do sada preuzela sve odgovarajuće mjere počevši od zaštitne opreme do osiguranja prostorija gdje bi trebale biti izolirane oboljele osobe.

- U ovom trenutku građani nemaju razloga za zabrinutost. Zaražena osoba u Banjo Luci je veoma dobre kliničke slike i ima blago povišenu temperaturu. Nema mjesta panici. Nije dobro što se virus pojavio, ali spremni smo dočekali prve slučajeve  - poručio je Ilić.

Na pitanje novinara kako se dogodio taj slučaj ukoliko se zna da je osoba radila u Italiji i prešla granicu BiH te je trebala biti testirana na koronavirus prije ulaska u državu, Ilić podsjeća da je period inkubacije traje oko 14 dana.

Na granicama postoje evidencije o osobama koje se vraćaju u državu iz rizičnih područja, ali perioda inkubacije od 14 dana otežava da se ustanovi jasna klinička slika odmah.

- Imamo u BiH više od 400 osoba na praćenju. Taj period inkubacije je vrlo dug, a virus ne prepoznaje granice - zaključio je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već je pomogla BiH u labaratorijskom i zaštitnom materijalu, te Ilić kaže da kada se evidentira prvi slučaj zaraze, kao što se to dogodilo danas u BiH, očekuje se da SZO pruži još više podrške.

Sjednica Vijeća ministara organizirana je u danu kada je potvrđeno da su dvije osobe u BiH zaražene tim virusom od kojeg je širom svijeta premilo više od 3.200 osoba, od toga najviše u Kinu gdje je više od 80.000 zaraženih.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo