Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 15:40 |

U BPK pod zdravstvenim nadzorom pet osoba koje su boravile u Italiji

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. marta (FENA) - Krizni štab Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde za praćenje koronavirusa na današnjoj sjednici usvojio je krizni plan pripravnosti za područje tog kantona.

Član Kriznog štaba dr. Edin Čengić pojasnio je da je tim planom jasno definisano šta koja zdravstvena i druga nadležna ustanova i institucija trebaju poduzeti u slučaju pojave tog virusa.

- Ukoliko se pojavi neki sumnjivi slučaj osobe koja je boravila u nekom od područja gdje su zabilježeni slučajevi koronavirusa, precizirano je na koji način će se ta osoba staviti pod nadzor i koje je daljnje postupanje prema njoj - pojasnio je dr. Čengić.

Naglasio je da je kantonalni krizni plan pripravnosti donesen po naredbi federalnog Kriznog štaba koji je formiralo Federalno ministarstvo zdravstva te da je na taj način konačno definisan postupak u takvoj situaciji.

On je, po riječima dr. Čengića, praktično već u toku jer je pet osoba pod zdravstvenim nadzorom.

- Radi se o osobama koje su boravile u Italiji, u područjima gdje su zabilježeni slučajevi koronavirusa. Te osobe su na osnovu riješenja kantonalnog sanitarnog inspektora pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana jer se smatra da je to maksimalni period inkubacije virusa. Za sada niko od tih osoba nije prijavio da ima bilo kakve simptome i u svakodnevnom su kontaktu sa epidemiologom - pojasnio je on.

Istakao je da će u slučaju eventualne pojave simptoma biti obaviješten jedan od određenih timova Doma zdravlja Goražde koji će izvršiti pregled i procijenti da li ima potrebe za brisnim testiranjem na virus.

- Jako je važno da građani vode računa i o ličnoj higijeni, da redovno peru ruke vodom i sapunom te da prilikom kašljanja ili kihanja to čine u maramicu ili unutrašnju stranu podlaktice, a ne u dlan. Savjet je i da ne idu u posjetu kod osoba koje imaju temperaturu jer je i sezona gripe. Zdrav razum nalaže da se svi čuvamo - kazao je dr. Edin Čengić.

Apelovao je na građane koji imaju saznanja da je neko od njihovih poznanika došao iz kriznih područja, da obavijeste Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde jer se, kako je kazao, i za pet osoba koje su pod nazorom saznalo upravo na takav način.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana