Svijet     | 05.03.2020. 19:10 |

Elisabeth Warren odsustala od demokratske predsjedničke nominacije

FENA Internet

WASHINGTON,  5. februara (FENA) – Senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren odustala je od kandidature Demokratske stranke za američke predsjedničke izbore u ovoj godini, sudeći po nekoliko medijskih izvještaja. Ona nije uspjela da ostvari pobjedu čak i u svojoj matičnoj državi u razočaravajućem „super utorku“.

Super utorak je dan kada se u velikom broju američkih saveznih država istovremeno organizuju unutarstranački izbori na kojima članovi Demokratske i Republikanske partije biraju svoje kandidate za predsedničke izbore, tačnije delegate koji će glasati u njihovo ime na nacionalnim partijskim konvencijama. 

Nemogućnost Warren da pobjedi ni u jednoj od 14 država u kojima su stranački delegati glasali za svoje kandidate vjerovatno je dovela do njene odluke  o povlačenju, za koju su ABC News, AP i drugi američki mediji javili da je objavljena u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu. Ona je do sada prikupila glasove 65 delegata, ali njen neuspjeh da osvoji barem drugo mjesto u Massachusettsu ili da pobjedi u bilo kojoj drugoj državi bacio je sjenu sumnje na njene šanse u ostatku stranačkih izbora.

Objava Warren desila se u sedmici u kojoj su bivši gradonačelnik South Benda u Indijani, Pete Buttigieg, senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar, i bivši grdonačelnik New Yorka Mike Bloomberg napustili izbornu utrku i podržali su bivšeg potpredsjednika Joa Bidena.

Ukoliko i Warren pruži podršku Bidenu, ona će mu vjerovatno dati svoje delegatske glasove. Delegati kandidata koji odustaju od utrke postaju „slobodni agenti“ na stranačkoj konvenciji, ali obično se pridruže onome koga njihov kandidat podrži, prenosi RT.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo