Svijet     | 06.03.2020. 10:36 |

Borrell pozdravio primirje između Turske i Rusije

FENA Internet

ZAGREB, 6. marta (FENA) - Vrhovni diplomata Evropske unije Josep Borrell pozdravio je u petak sporazum između Moskve i Ankare o prekidu vatre, koji ima za cilj da zaustavi bombardovanje sirijske regije Idlib, rekavši da bi EU sada mogla pojačati pomoć za civile.

- Prekid vatre je dobra vijest. Da vidimo kako to funkcioniše, ali to je preduslov da se poveća humanitarna pomoć ljudima u Idlibu - rekao je Borrell, čelnik vanjske politike EU novinarima prije nego što je predsjedavao sastankom ministara vanjskih poslova EU u hrvatskoj prijestolnici, javio je Reuters.

Upitan o mogućoj zoni zabrane letenja nad Idlibom, on je rekao da oni moraju "napore koncentrisati na humanitarnu stranu".

Sporazum o prekidu vatre na sjeverozapadu Sirije, koji su najavile Rusija i Turska, stupio je na snagu u petak u ponoć, kako bi se prekinule borbe koje su izazvale humanitarnu katastrofu i spriječio sukob između vojnih snaga tih dviju zemalja.

Nekoliko minuta nakon ponoći, kada je prekid vatre stupio na snagu u pokrajini Idlib, bombardovanje na tom području još je trajalo, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), dok je tursko Ministarstvo odbrane saopćilo da su snage sirijskog režima ubili dvojicu turskih vojnika.

Opservatorij je zabilježio razmjeran mir na tom području te prekid ruskih i sirijskih zračnih napada, prenose agencije.

To je primirje, međutim, "narušila pucnjava topništva sirijskog režima" u pokrajinama Halep i Hamma, koje graniče s Idlibom i koje nadziru pobunjenici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom