Regija     | 06.03.2020. 18:09 |

U Sloveniji 7 slučajeva zaraze koronavirusom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. ožujka (FENA) - U Sloveniji je do petka u 15 sati napravljeno 498 testova na koronavirus te potvrđeno ukupno 7 slučajeva zaraze, objavile su zdravstvene vlasti, a situaciju je komentirao i mandatar nove vlade Janez Janša.

 Svi zaraženi otkriveni su u posljednja dva dana, a zadnja dva slučaja zabilježena su među zaposlenicima Sveučilišnog kliničkog centra u Mariboru (UKC), gdje se zbog toga provode dodatna testiranja djelatnika, dezinfekcija prostorija, a otkazane su i neke operacije koje nisu hitne.

 Zaraza je najprije potvrđena kod 32-godišnjeg kliničkog farmakologa na odjelu intenzivne njege koji je boravio u Italiji.

 "On je od petka do ponedjeljka putovao s manjom skupinom u sjevernoj Italiji, dva iduća dana nije imao teškoće, znakove bolesti primijetio je u srijedu popodne nakon čega nije dolazio na posao", kazao je u petak na konferenciji za novinare UKC-a epidemiolog Zoran Simonovič.

 Nakon toga je izoliran, a na isti način je postupljeno i s njegovom suprugom liječnicom, koja radi u istoj bolnici, a kod koje je test danas pokazao pozitivan rezultat na virus.

 U UKC-u i dalje traže sve koji su bili u kontaktu sa spomenutim parom, ali kažu da oni nakon pojave bolesti nisu bili u kontaktu s bolesnicima tako da rizik od širenja zaraze nije velik.

 Slovenska vlada danas je zbog većeg rizika koji za starije osobe predstavlja koronavirus domovima za starije osobe naložila zabranu posjeta, a situaciju sa stanjem oko virusa komentirao i mandatar za sastav nove vlade i budući premijer Janez Janša.

 "Svi zajedno smo pred realnim problemom koji treba shvatiti ozbiljno", kazao je Janša.

 "Virus smo u Sloveniji otkrili kasno. Ako malo ljudi testiraš, onda ćeš kasnije ustanoviti da nešto nije u redu", kazao je Janša te dodao da je u stalnom kontaktu s ministrom zdravstva u sadašnjoj tehničkoj vladi Alešom Šabederom, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta