Bosna i Hercegovina     | 07.03.2020. 15:09 |

Otvorena retrospektivna izložba radova akademskog slikara Mevludina Ekmečića

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 7. marta (FENA) - U okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice Brčko Distrikta BiH, u Umjetničkoj galeriji u tom gradu otvorena je izložba radova Mevludina Ekmečića, jednog od najstarijih bosanskohercegovačkih akademskih slikara koji ovom retrospektivom slavi 90 godina života i 72. godinu umjetničkog rada.

Izložba je nastala u organizaciji Bošnjačkog instituta iz Sarajeva, Međunarodne galerije portreta iz Tuzle te Fondacije Legat kuća Ekmečić iz Brčkog.

Organizatori izložbe u Brčkom su Fondacija Legat kuća Ekmečić i Umjetnička galerija Brčko distrikta BiH.

Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko Distrikta BiH bila je u ulozi domaćina, dok je o svome poznanstvu i saradnji sa Mevludinom Ekmečićem govorio Sead Burić, penzionisani novinar iz Brčkog, koji je i otvorio izložbu. 

O Ekmečićevom doprinosu likovnoj sceni Bosne i Hercegovine govorila je Sela Tecilazić, predsjednica Fondacije Legat kuća Ekmečić.

- On je zasigurno veliki slikar i puno je za svoga života slikao, u svim tehnikama, od crteža, akvarela, ulja…Od mladosti je poznat kao dobar portretist, osobito u čeličnom peru, međutim, ono što smo mi ovom izložbom htjeli reći je nekakav zaključak njegova života, a to je da je možda bolji bio drugima nego sebi. Mislim da ga je život bacio u jednu provinciju kada je došao kao student iz Zagreba u Tuzlu, koja ga je stipendirala. Imao je potrebu vratiti svoj studentski kredit na način da se vratio i prepoznao da u Tuzli ne postoji umjetnička infrastruktura. I sada kad sublimiramo cio njegov život, možda je njegov njegov doprinos likovnoj sceni, pored toga što je izvanredan slikar, u oblasti kulturnog aktivizma bio i najznačajniji- izjavila je Tecilazić.

Naglasila je da je Mevludin Ekmečić osnovao najprije Galeriju portreta u Tuzli, zajedno sa svojim mentorom i prijateljem Ismetom Mujezinovićem. Kada je Mujezinović umro, Ekmečić je osnovao Galeriju i Atelje Ismet Mujezinović, a zatim brojne male legate koji su dio Galerije portreta u Tuzli. Neizmjerno veliku ulogu je imao u osnivanju galerije Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Veliku podršku je dao osnivanju zavičajnih galerija kao što je galerija "Rizah Štetić" u Brčkom, zatim galerija "Hasan Kikić" u Gradačcu, Umjetnička kolonija OGUS u Srebreniku…U 86.godini života osniva u Brčkom galeriju Legat Ekmečić koja, opet, ima za cilj promovirati ulogu umjetnosti u društvu.

Retrospektivnu izložbu Ekmečićevih radova prvi su imali priliku pogledati građani Tuzle u novembru 2019. a nakon Brčkog, izložba seli u Sarajevo u Bošnjački institut-Fondaciju Adil Zulfikarpašić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'