Svijet     | 08.03.2020. 11:35 |

U Italiji 14 provincija u karantinu zbog koronavirusa

FENA Internet

RIM, 8. marta (FENA) - Vlada Italija u nedjelju je donijela odluku o stavljanju u karantin 14 provincija, kao i sjevernu regiju Lombardija, gdje živi oko 16 miliona ljudi ili otprilike četvrtina stanovništva u zemlji, kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa.

“Uspostavili smo dvije regije. Jedna od njih odnosi se na Lombardiju, a druga na razne provincije. Primijenit ćemo stroži sigurnosni postupak za ove dvije zone, a biće uvedeno ograničenje na ulazak i izlazak“, rekao je italijanski premijer Giuseppe Conte.

Uz Lombardiju, u karantinu su: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso i Venecija.

Conte je dodao da će se sportski događaji održavati bez prisustva gledalaca, a sve ostale aktivnosti u svim javnim prostorima otkazane su. Istakao je i da će muzeji, kina, kulturni centri, skijališta, bazeni i sportske dvorane u regijama koje su u karantinu biti zatvoreni, dok se u školama neće odvijati nastava do 3. aprila.

U Italiji je do nedjelje ujutru od posljedica zaraze korona virusom umrlo 233 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva oboljenja COVID-19 popeo se na 5.061, po čemu je Italija najteže pogođena država u Evropi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je veoma visoko stanje globalne opasnosti. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana