Bosna i Hercegovina     | 08.03.2020. 13:48 |

Naša stranka - Još je mnogo posla ostalo za ukidanje diskrimacije žena

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 8. marta  (FENA) - Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović čestitao je građankama BiH 8. mart dodajući da ovaj dan ne doživljavaju isključivo kao praznik, nego više kao datum za podsjećanje koliko je još posla ostalo za ukidanje diskriminacije žena.

- U izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti u BiH nema dovoljan broj žena. Postoje i drugi, puno ozbiljniji oblici diskriminacije. Rade podjednako, a plaćene su manje muškarca. Zakon o radu ih diskriminira u smislu porodiljskih i drugih prava, a ono što se događa u stvarnom životu i pogotovo u realnom sektoru, daje nažalost još tužniju sliku u smislu prava žena na radnom mjestu,  njihovih obaveza koje imaju kao majke i u porodici. Još je puno posla ostalo da se postigne ravnopravnost žena -  kazao je Kojović u Sarajevu na pres-konferenciji povodom Osmog marta

U Našoj stranci su prije pet godina pokrenuli program i uključili su u „Inicijativu 50 posto“ za rodnu ravnopravnost putem koje rade na pitanjima ženskog zdravlja, poduzetništva žena, porodičnog i nasilja nad ženama i drugim pitanjima, u političkim tijelima u kojima ova stranka ima svoje predstavnike i predstavnice. Kojović je naveo da su u ovoj stranci postigli zavidan novi ravnopravnosti i da u prosjeku u svim organima stranke imaju 50 posto žena.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, govorila je o rodno zasnovanom nasilju, pogotovo o tretmanu žena u javnom prostoru.

- Poseban oblik nasilja je nasilje nad ženama u online  prostoru koje ni na koji način nije sankcionisano u postojećoj zakonskoj regulativi i to će biti predmet rada naših zastupnika/ca u zakonodavnim organima – kazala je Lepić.

Jasmina Mršo iz Zdravstvenog savjeta Naše stranke najavila je da će zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH inicirati kreiranje strategije o unapređenju ženskog zdravlja u FBiH. Također, Naša stranka će u periodu od 16. do 22. marta objavljivati podatke o ženskom zdravlju, ali i prijedloge preventivnih i drugih mjera.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija  govorila je ekonomskom učešću žena na tržištu rada, s posebnim fokusom na KS. Kao poseban uspjeh Naše stranke, ali i svoj lični, navela je činjenicu da KS po prvi put ima usvojen Gender akcioni plan za period 2019 – 2021.

- Ovaj dokument će nam pomoći da vodimo odgovornu politiku i imamo egzaktne podatke o zaposlenosti žena, jer trenutno ne znamo efekte sporadičnih mjera u pokušajima postizanja rodne ravnopravnosti koje su se sprovodile proteklih godina - rekla je Bešlija.

Najavila je da će 11. marta na sjednici Skupštine KS inicirati da žene budu oslobođene plaćanja takse za registraciju obrta.

Lejla Brčić, članica Predsjedništva Naše stranke, govorila je o legislativi koja je, kad je ravnopravnost polova u pitanju, dobra, ali da njeni efekti nisu vidljivi. Konstatirala je da je uzrok tome nedostatak svijesti o doprinosu žena u društvenom životu, te da je podizanje svijesti o tome ono što treba biti u fokusu i političara i medija ali i drugih društvenih djelatnika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo