Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 08:54 |

PRUMO: Odnosi s javnošću - profesija kojom dominiraju žene

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. ožujka (FENA) - Žene u Bosni i Hercegovini čine više od 80 posto zaposlenika u odnosima s javnošću, pokazuju određena istraživanja. Upravo zbog toga, one cijele godine, kroz svoj profesionalni angažman, uživaju radna prava o kojima druge profesije u Bosni i Hercegovini mogu tek sanjati, priopćila je Udruga studenata odnosa s javnošću PRUMO.

 Spolna struktura na Studiju odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru ide u korist djevojaka. Od ukupnog broja upisanih studenata tijekom prošle akademske godine tek oko 20 posto studenata su muškarci, dok je 80 posto žena. Dame su u iznimnoj dominaciji i kao članice PRUMO-a, navodi se u priopćenju.

 Iz PRUMO-a kažu da iako BiH i dalje nema sustavnih podataka o položaju struke, javnosti su ipak dostupni podaci pojedinih istraživača.

 "Tako je istraživanjem koje je prije deset godina proveo redoviti profesor i aktualni rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, ispitano stanje struke u javnom bh. sektoru. U knjizi "Odnosi s javnošću - Teorija i praksa" iz 2016. godine profesora Tomića se navodi kako je u 33 institucije u kojima je provedeno istraživanje, 83 posto zaposlenih u odnosu s javnošću su žene", navode iz PRUMO-a.

 Napominje se da kada se povijesno gleda sa svjetske razine, spolna struktura u odnosima s javnošću mijenjala se iz desetljeća u desetljeće, pa su tako prema službenim podatcima žene već duže vremena većina u ovoj komunikacijskoj profesiji.

 "U Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji s najrazvijenijim odnosima s javnošću, prema statistici Ministarstva rada, žene su većina. Statističke promjene ovog ministarstva, pokazuju da je 1968. godine žena u odnosima s javnošću bilo 25 posto. Petnaest godina kasnije, 1983., žene su činile više od 50 posto zaposlenih u ovoj profesiji. U 2006. godini bilo ih je 68 posto" navodi u svojoj knjizi Tomić.

 Samim time, i u najvećoj svjetskoj nacionalnoj udruzi odnosa s javnošću, američkoj "PRSA"-i, članstvo se promijenilo u korist žena i to već 1990. godine kada ih je, prema podatcima te udruge, bilo 54 posto. U isto vrijeme i Međunarodno udruženje poslovnih komunikatora (IABC) bilježilo dominaciju žena od 60 posto.

 Prema podatcima koji dolaze iz nacionalnih udruga, broj žena u odnosima s javnošću u svijetu danas je od 65 do 75 posto, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana