Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 17:22 |

Savez logoraša u BiH najoštrije osuđuje imenovanje tužioca Jezdimira Spasojevića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje imenovanje  Jezdimira Spasojevića za zamjenika glavnog tužioca Tuzlanskog kantona.

Podsjećaju da je Jezdimir Spasojević od 14. jula 1992. do 30. septembra 1993. godine bio sudija Vojnog suda u Bijeljini, u vrijeme kada su nad nesrbima Bijeljine i Brčkog od pripadnika Vojske i policije RS-a počinjeni stravični zločini.

- Imenovan je lično od Radovana Karadžića. U to vrijeme vodio je procese protiv logoraša u logoru Batkovići kod Bijeljine - navode iz Saveza logoraša BiH. 

Logor Batkovići formiran je 1. aprila 1992. godine od strane Jugoslovenske narodne armije (JNA), a kroz njega je prošlo više od 4.000 logoraša iz cijele Bosne i Hercegovine, od Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora do istočne Bosne. Ubijeno je najmanje 80 logoraša, a na desetine njih je fizički i seksualno zlostavljano, vođeno na prve linije fronta na prinudni rad i korišteno kao živi štit. Logor je zatvoren krajem januara 1996. godine.

Pozivaju Visdoko sudsko i tužilačko vijeće da preispita svoju odluku o imenovanju Spasojevića i vrati poljuljano povjerenje žrtava logora Batković i Spasojevića u VSTV i pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza logošraša BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 31. godišnjica početka raspuštanja monstruoznog logora Manjača

Savez logoraša BiH: Zabrinuti smo za psihičko zdravlje Milanovića

VSTV - Spasojević premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca TK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana