Ekonomija     | 10.03.2020. 11:14 |

Poduzetnici upozoravaju na ekonomske posljedice zbog komunalnog otpada u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. ožujka (FENA) - Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) očekuje od odgovornih ljudi poduzimanje svih nužnih koraka kako ne bi došlo do ponovne blokade odvoženja komunalnog otpada s područja Mostara.

 "Koliko god olakšavajuće zazvučala vijest kako je deponija Uborak deblokirana, želimo ukazati na pogubne posljedice potencijalnih novih blokada i negativne slike Mostara pod ogromnim količinama nakupljenog komunalnog i drugog otpada. Ukazujemo na ekonomski značaj turizma za Mostar i Hercegovinu, a ono što su posjetitelji našeg grada mogli vidjeti proteklih tjedana uistinu ne izgleda privlačno", ističu iz APH-a.

Također napominju kako se na uspješan razvoj turizma naslanjaju i druge uslužne djelatnosti u gradu, kao i da s porastom prihoda svih onih koji pružaju svoje usluge ili prodaju neku robu gostima, raste i ukupno blagostanje grada.

"Dobro stanje javne higijene, čemu i mi građani možemo dati velik doprinos, umnogome će pomoći stvaranju pozitivne slike kod gostiju i obratno. Napominjemo također i da se bliži vrijeme održavanja Sajma gospodarstva kad bi Mostar trebali posjetiti mnogi poslovni i drugi zainteresirani ljudi, a obraz Mostara i ono što ponesu u svom sjećanju itekako je važno za njihove kasnije poslovne odluke, investicije i stvaranje povoljne ekonomske klime", navode iz Asocijacije.

Naglašavaju kako je konačno zaživljavanje komunalne discipline važno za zdravlje svih stanovnika, a posebno djece i starijih osoba, te da je zdravo stanovništvo jedan od osnovnih uvjeta za razvoj tržišta radne snage, bez čega po njihovim riječima nema ekonomskog napretka.

"Podsjećamo da svi mi građani ovih dana sa strepnjom pratimo i zloslutne vijesti u vezi s koronavirusom, a slike nagomilanog smeća na ulicama grada Mostara zasigurno nas u toj situaciji čine još nemirnijima i zabrinutijima. Uvjereni smo kako će stručne i rukovodne službe komunalnih poduzeća naći načina da se u Mostaru ovakve slike više ne ponavljaju. Primjeri iz drugih gradova i općina govore kako se to može postići", navodi se u priopćenju.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine smatra civilizacijskim minimumom stvaranje uvjeta za normalno funkcioniranje javne čistoće i higijene, a ako to ne funkcionira na zadovoljavajući način, onda, kako ističu, postoji bojazan da dugoročno ni mnogi drugi segmenti društvenog i gospodarskog života neće najbolje funkcionirati, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Aktivisti u Mostaru obilježili godišnjicu blokade deponije uborak

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži okončanje radova na prometnici u Rodoču

Prosvjedna šetnja GI „Jer nas se tiče“: Zatvorite deponij „Uborak“

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom