Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 12:15 |

Razbijen lanac krijumčara droge, uhapšeno šest osoba

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - U Bosni i Hercegovini na četiri lokacije uhapšeno je šest osoba te izvršeni pretresi. Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od dva miliona KM.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, izvršili su hapšenja i pretrese osumnjičenih, u okviru akcije “Sky”.

Te aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana-“skunk”, iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama EU, koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama “Petrol Line”, “24” i “24+” u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zaplijene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilionske iznose.

U okviru aktivnosti Tužiteljstva BiH, zajedno s partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentirano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u kamionskim transportima, nakon čega je na prostoru Bosne i Hercegovine, izvršeno presretanje i zaplijena više od 2,5 tone opojne droge.

Nezakonita imovinska korist, koju su krijumčarenjem stekli osumnjičeni koji su lišeni slobode, procjenjuje se na više od 2 miliona KM.

Tim aktivnostima koje su rezultat dobre saradnje institucija unutar BiH, kao i efikasne međunarodne suradnje, zadat je ozbiljan udarac strukturama narko-mafije na području BiH i regiona.

Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Osoba iz Sarajeva privedena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

MUP BPK: Zaplijenjena najveća količina amfetamina, uhapšene dvije osobe

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo