Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 12:22 |

Sud BiH - Ognjenu Gajiću i Ademu Mujkanoviću po godinu zatvora i novčana kazna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, u predmetu Ognjena Gajića i drugi donio je presudu kojom su optuženi Ognjen Gajić i Adem Mujkanović oglašeni krivim što su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Sud je optužene Ognjena Gajića i Adema Mujkanovića osudio na kaznu zatvora od po jednu godinu. Optuženima je kao sporedna izrečena novčana kazna od po 3.000 KM koju su optuženi dužni platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude. Ukoliko optuženi u datom roku ne plate izrečene novčane kazne, u cijelosti ili djelimično, iste će biti zamijenjene kaznom zatvora.

Optuženi Ognjen Gajić kriv je što je ponudio informantu „Fanatikosu“ da uveze robu komercijalnog karaktera iz SR Njemačke na carinsko područje BiH, preko graničnog prijelaza Orašje, bez provođenja odgovarajućeg postupka carinskog nadzora nad robom koja se uvozi i bez plaćanja propisanih uvoznih dadžbina za šta je tražio dar u vidu novca.

Optuženi Ognjen Gajić kao saradnik – carinik u Carinskom referatu na graničnom projelazu Orašje, a Adem Mujkanović, kao viši stručni saradnik – vođa smjene u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Orašje, su 17.10.2018. godine od prikrivenog istražitelja „Dušana“ zahtijevali, a zatim i primili dar u vidu novca u iznosu od 200 EUR i 20 KM da bi u okviru svoje funkcije propustili provesti odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi, suprotno odredbama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Odlučujući o potrebi daljeg trajanja izrečenih mjera zabrane prema optuženima Ognjenu Gajiću i Ademu Mujkanoviću, po službenoj dužnosti, a nakon saslušanja stranaka i branitelja, na osnovu člana 126.b stav 4. Zakona o krivičnom postupku BiH, Sud je istog dana donio rješenje kojim je prema optuženima ukinuo mjere zabrane i to: zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti i zabrana sastajanja s određenim osobama, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo