Kultura     | 10.03.2020. 14:04 |

Bihać Avantura Film Festival sa većim ambicijama ulazi u drugo izdanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Drugi Bihać Avantura Film Festival "Avant&Una" bit će održan od 3. do 7. juna ove godine i dio je zvaničnog kalendara ljetnih događaja u gradu na Uni.

Nakon što je prošle godine imao uspješan start i programski se uobličio kao tematski i žanrovski međunarodni festival sedme umjetnosti posvećen avanuturi i putovanju, ove godine Avantura Film Festival ide dalje i sa većim ambicijama ulazi u drugo festivalsko izdanje.

Festival je ove godine vremenski usklađen sa europskim filmskim trendom u nastojanju da se filmsko stvaralaštvo približi studentima i djeci, kao bitnim ciljanim grupama.

Ostvrenja će biti prikazivana u okviru nekoliko selekcija - dugometražni igrani film, kratki film, dokumentarni film, dječji i studentski film, turistički film i "self made film". Za svaku od tih selekcija bit će dodijeljena prikladna nagrada, dok najbolji film iz svih kategorija dobija Grand Prix festivala "Unska sirena".

Prijave za filmove su već otvorene na platformi "Freefilm way" do 15. aprila ove godine.

Stručni žiri činit će istaknuti filmski radnici iz BiH, regije i svijeta i njegov sastav direkcija Festivala će objaviti do kraja aprila ove godine.

Osim filmova, kako je najavljeno, Avantura Film Festival organizira niz drugih pratećih programa, među kojima su workshop "Casting in the Nature", lokacijski shooting za filmske producente u Nacionalnom parku "Una", konkurs za razvoj filmskog projekta o temi avanture i putovanja, edukativne radionice za pripremu i realizaciju filmskih projekata, prateća muzička dešavanja i gastro eventi.

Festival organizira "Bosland" predvođen direktorom Festivala Mirsadom Ćatićem, uz partnersku potporu Grada Bihaća, Vlade USK, Kulturnog centra Bihać, Turističke zajednice grada Bihaća, Nacionalnog parka "Una", Fondacije za kinematografiju, kao i brojnih  sponzora i prijatelja festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom