Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 15:30 |

Veliko priznanje za sigurnosni sektor BiH - Sarajevo postaje sjedište IISG-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Bosna i Hercegovina će postati sjedište važne sigurnosne inicijative, odluka je Evropske komisije, kojom će Sekretarijat za integrisano upravljanje područjem unutrašnje sigurnosti na zapadnom Balkanu (IISG) od aprila biti smješten u Sarajevu.

Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju  Maciej Popowski podržao je tu inicijativu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, složivši se sa prednostima da Sekretarijat IISG-a bude smješten u Bosni i Hercegovini.

Time je od EK-a prepoznata istaknuta uloga novog rukovodstva Ministarstva sigurnosti BiH u jačanju regionalne saradnje u oblasti sigurnosti.

I Popowski je naglasio posvećenost Evropske komisije da zemlje zapadnog Balkana budu najbolje opremljene za rješavanje svih sigurnosnih izazova i smatra da je IISG ključni alat za postizanje tog zajedničkog cilja.

IISG je novi pristup upravljanju unutrašnjom sigurnošću, koji je uz podršku EU uveden u regiji zapadnog Balkana, a glavni cilj je izgradnja kapaciteta u sigurnosnom sektoru te podsticanje reformskih procesa u zemljama regije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nešić zatražio od FMUP-a i Isaka da identifikuju i procesuiraju osobe koje su zapalile zastavu RS

Nešić osudio pokušaj paljenja objekta porodice Berberović: Razbojništvu moramo stati u kraj

Nešić sa predstavnicima IOM-a i UN-a u BiH razgovarao o upravljanju migracijama  

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo