Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 16:26 |

Krizni štab KS - Otkazuju se javna okupljanja s više od 250 učesnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas je donio  Naredbu kojom se shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje održavanje javnih skupova u Kantonu Sarajevo na kojima se okuplja više od 250 učesnika. 

Štab je naložio bolničkim ustanovama u Kantonu Sarajevo da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području Kantona, a zdravstvenim ustanovama otkazivanje nastave za đake srednjih zdravstvenih škola i studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Također, naloženo je zdravstvenim ustanovama na području KS da obavljaju samo neophodne specijalističko-konsultativne preglede, po procjeni specijaliste i tima obiteljske medicine, a osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb.

Osim toga, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u KS naloženo je da pacijente s akutnim respiratornim simptomima i febrilna stanja ne upućuju direktno na Kliniku za infektivna oboljenja ili na Kliniku za plućne bolesti i TBC KCUS-a i Opću bolnicu "Prim. Dr Abdulah Nakaš".

Nadalje, osobe koje imaju akutne respiratorne simptome i febrilna stanja, a nisu pod zdravstvenim nadzorom, nemaju historiju putovanja u ugrožena područja u prethodnih 14 dana, kao ni kontakt s osobama koje su putovale u ugrožena područja, potrebno je da pozovu dežurne brojeve telefona nadležnih Domova zdravlja Kantona Sarajevo, kako bi dobile savjet i instrukcije za daljnje postupanje.

Istaknuto je da samoinicijativni odlazak u Hitnu medicinsku pomoć ili urgentne centre Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" i KCUS-a predstavlja kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Štab je naložio osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje se ugrožena zarazom novim koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu i drugim ugroženim područjima), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, radi uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra. Ne provođenje te mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje naloženo je da ažurno vode Knjigu stranih gostiju i registruju dolaske stranih gostiju iz ugroženih područja koji su u posljednjih 14 dana boravili u tim područjima, te da odmah telefonski kontaktiraju nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na otvorene brojeve telefona, radi njihovoga stavljanja pod zdravstveni nadzor. Ne provođenje te mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti također podliježe krivičnoj odgovornosti.

Naloženo je javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama da u slučaju sumnje na oboljenje od koronavirusa slijede algoritme komunikacije, pregleda i prijevoza Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u kantonu radi poduzimanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, naloženo je da Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" shodno raspoloživim bolničkim posteljnim kapacitetima hitno napravi preraspodjelu tih kapaciteta kako bi bilo omogućeno zbrinjavanje većeg broja oboljelih u bolničkim zdravstvenim ustanovama na području kantona.

Zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo naloženo je da, shodno razvoju i promjeni epidemiološke situacije u svijetu i Bosni i Hercegovini, pripreme planove stavljanja zdravstvenoga kadra na raspolaganje za potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u zdravstenim ustanovama na području Kantona, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Svim nastavnicima i učenicima u javnim i privatnim osnovnim i srednjim školama koji imaju simptome respiratornih bolesti upućen je nalog da ne dolaze u školu, a isto se odnosi na odgajatelje i djecu u obdaništima - javnim i privatnim. Nepridržavanje se smatra kršenjem Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Naloženo je hotelima i ugostiteljskim objektima da kontinuirano provode opšte mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti utvrđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

To uključuje osiguranje higijenski ispravne vode za piće, osiguranje zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za njihovu proizvodnju i promet; uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima kojima se osigurava zaštita od zagađivanja voda i zemljišta, kao i održavanje glodara i insekata na biološki prihvatljivom minimumu; održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova; vršenje obavezne (preventivne) dezinfekcije u objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opšte upotrebe, te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prijevoz; te objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, kao i prostorijama hotela i ugostiteljskih objekata. 

Uz provođenje navedenih mjera podcrtano je da se Program obavezne imunizacije ne obustavlja, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'