Ekonomija     | 11.03.2020. 09:27 |

Dodatnih 25.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa u Foči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, u saradnji sa Opštinom Foča, osigurao je dodatnih 25.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa, nakon drugog kruga javnog poziva.

Ugovori o dodjeli sredstava sutra će biti potpisani sa pet korisnica u zgradi Opštine Foča.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti poljoprivrede, uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti, a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i razvoju biznisa, najavljeno je iz USAID-a.

U prvom krugu podrške razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u Opštini Foča pokrenuta su tri biznisa i već je izdvojeno 15.000 KM. Nakon potpisivanja ugovora ukupni fond podrške iznosit će 40.000 KM i ukupno će biti podržano osam preduzetnica.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'