Ekonomija     | 11.03.2020. 10:18 |

Poziv za dostavljanje prijedloga za turističku nagradu 'Marco Polo 2020'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - U okviru saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, tzv. Platforma 17+1, pokrenuta je inicijativa za dodjelu nagrade “Marco Polo”.

Dogovoreno je da se u saradnji sa Centrom za turističku saradnju sa Kinom (TCC) iz Budimpešte i kineskim partnerima i ove godine objavi poziv za drugo dodjeljivanje nagrade za turizam „Marco Polo“ (Turistička nagrada „Marco Polo 2020“).

Nagrada će biti dodijeljena za originalne turističke rute koje obuhvataju najmanje tri zemlje i turističke proizvode bazirane na historiji, tradiciji i kulturi.

Države koje su se pridružile inicijativi „17 + 1“ za saradnju u oblasti turizma su: NR Kina, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Grčka.

Nagrada za turizam „Marco Polo“ ima za cilj promovisanje regionalne saradnje između 17 država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, kao i da se na najbolji način prikažu lokalni običaji, historija i kultura regiona, prepoznajući važnost i doprinos turizma za razvoj najboljeg turističkog proizvoda za kinesko tržište, saopćili su organizatori.

Zlatne, srebrne i bronzane medalje nagrade „Marco Polo“ mogu osvojiti kineski ili turistički partneri iz zemalja Centralne i Istočne Evrope CEE (turoperatori, turističke agencije itd.), koji budu napravili najbolji projektni prijedlog koji obuhvata lokalnu historiju, tradiciju, kulturu, kao i posebno interesantnu turističku ponudu koja će obuhvatati najmanje tri CEE zemlje.

Prednosti za sve dobitnike, između ostalog, biće i besplatno učešće na štandu Turističkog koordinacionog centra (TCC) na jednom od najvećih sajmova turizma u NR Kini, jednogodišnja promocija pobjedničkog proizvoda putem komunikacionih i marketinških kanala 17 država CEE, kao i prisustvo na forumu na visokom nivou o saradnji u oblasti turizma između NR Kine i država CEE, na kojoj su svi nadležni ministri pozvani da prisustvuju.

Prijave za nagradu se podnose u periodu od 1. marta do 31. maja 2020. godine. Poslije perioda ocjenjivanja od žirija, pobjednici će se znati u septembru 2020. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana