Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 10:30 |

Predstavnički dom PSBiH na posebnoj sjednici raspravlja o stanju u pravosuđu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posvećena radu pravosudnih institucija u BiH održava se danas u Sarajevu, a kao materijal pred poslanicima su izvještaji o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva.

Sjednica je organizirana nakon što su tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. i 2018. godinu, poslanici usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Na sjednici prisustvuju predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kao i članova tog vijeća, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić te predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta