Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 11:05 |

Općina Centar pokrenula projekt 'Kuća podrške' namijenjen starijim osobama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Općina Centar Sarajevo, po uzoru na dobre prakse zemalja Evropske unije, a u saradnji sa Hilfswerk Austria, pokrenula je projekt "Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući".

Navedeni projekt je namijenjen starijim osobama koje žive same i koje ne mogu samostalno obavljati osnovne svakodnevne aktivnosti potrebne za život.

Cilj je formiranje baze podataka koja će poslužiti za kvalitetnije pružanje socijalne i svake druge pomoći navedenim osobama.

Pored toga, u skladu sa rezultatima sa terena u općinskom budžetu će se moći kvalitetnije planirati sredstva za pružanje socijalne pomoći.

Akreditovani predstavnici Službe za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar zajedno sa socijalnom radnicom Doma zdravlja KS na terenu, na osnovu dostupnih podataka, obilaze osobe koje žive same, a koje ne mogu samostalno obavljati osnovne svakodnevne aktivnosti. Na osnovu anketnog upitnika biće formirana baza podataka, saopćeno je iz Općine Centar. 

Iz Općine napominju  sugrađane da je anketiranje dobrovoljno, te da se lični podaci korisnika obrađuju i koriste isključivo u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine, te se neće koristiti u druge svrhe.

Pored toga, iz Općine Centar apeluju  na sve sugrađane, ukoliko imaju informaciju da se na području Općine Centar nalazi osoba koja živi sama i koja nije u stanju samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti da to prijave Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!