Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 11:21 |

Debevec: Sud BiH radi dobro i kvalitetno

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec kazao je da Sud BiH radi kvalitetno i dobro, ali da je primjetno nerazumijevanje u vezi nadležnosti suda i tužilaštva.

To je kazao obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici na kojoj se raspravlja o stanju u bh. pravosuđu te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

- Kao ilustracija dobrog rada sudova, Sud BiH nije jedini sud u BiH koji nema nijednu odluku Ustavnog suda BiH, a koja bi se odnosila na pitanje nepoštovanja i nedonošenja odluke u razumnom roku - istakao je Debevec.

Takva situacija, naglasio je, pokazuje da Sud BiH dosta dobro radi, ali da on ne može govoriti o pojedinim odlukama sudija, jer to nije nadležnost predsjednika Suda BiH.

Tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. godinu i 2018. godinu, poslanici su ranije usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Sjednici prisustvuju predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana