Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 14:30 |

Krizni štab ZDK donio odluku da se do daljnjeg potpuno obustavi nastava

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. marta (FENA) - Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je predsjedavao sjednicom tog štaba.

- Upoznati smo s odlukom Federalnog štaba i ona samo potvrđuje da smo ispravno postupili. Ne postoje medicinske indikacije, ali smo odluku donijeli kako bismo umirili javnost. S tim što svoju odluku nismo htjeli ograničavati na 15 dana, jer ne vjerujemo da se može stanje poboljšati ili pogoršati u tih 15 dana. Zato smo se odlučili da prekinemo nastavu dok se ne steknu svi uslovi - kaže Jupić, koji napominje da će u tom kantonu uskoro i proljetni raspust.

Proljetni raspust, koji traje sedmicu dana, u tom se kantonu realizira u zadnjoj sedmici marta.

- Dobili smo i uvjeravanje od ministra obrazovanja Spahije Kozlića da prekid nastave neće utjecati na realizaciju nastavnog procesa, koji je većim dijelom i realiziran, pa će đacima biti priznata nastava - ističe Jupić.

Što se tiče tri zaražene osobe, sva tri člana iste porodice koji su od jučer smješteni u depadansu Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, njihovo je stanje i dalje nepromijenjeno.

- Žena, kod koje je prve dijagnosticiran koronavirus, ima blaže simptome, dok su kćerka i zet bez ikakvih simptoma, ali su zaraženi i također se nalaze pod našim zdravstvenim nadzorom. Nema potrebe da ijedno od njih bude premještano na Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a, na kojem će biti hospitalizirani samo najteži slučajevi, koje je potrebno priključiti na aparat za vještačko disanje - ističe ministar Jupić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U proteklih sedam dana u ZDK-u otkriveno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Jupić: Među 35 testiranih pacijenata i radnika KBZ-a niko nije bio pozitivan

ZDK- Struci omogućeni svi resursi, pomoć u borbi protiv korone obećala i FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo