Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 14:39 |

Tegeltija - Trišak: Dobra saradnje EUFOR-a i sigurnosnih agencija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas s komadandantom EUFOR-a general-majorom Rajnhardom Trišakom.

Tegeltija je upoznao Trišaka s dva najvažnija sigurnosna izazova s kojima se BiH susreće u tom trenutku, a koja se odnose na problem ilegalnih migracija i pojavu virusa korona.

Tegeltija je istakao da ilegalna migracija, u svjetlu posljednjih dešavanja u Turskoj i Grčkoj i mogućnosti priliva većeg broja migranata u zemlje zapadnog Balkana, postaje sve veći sigurnosni problem za BiH, posebno ako se u obzir uzme podatak o povećanom broju narušavanja javnog reda i mira u BiH, a u kojima učestvuju migranti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da problem ilegalne migracije dodatno komplikuje pojava virusa korona, te upoznao komandanta EUFOR-a s mjerom privremene zabrane ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa zbog mogućnosti širenja pomenute zarazne infekcije.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim političkim i sigurnosnim temama, te zajednički istakli važnost dobre saradnje EUFOR-a i sigurnosnih agencija u BiH, izrazivši nadu da će saradnja biti dodatno unapređena.

Komandat EUFOR-a general-major Rajnhard Trišak čestitao je Tegeltiji preuzimanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Tegeltija je upoznao Trišaka s aktivnostima Vijeća ministara, te naglasio da je novi saziv tog vijeća opredijeljen za evropski put BiH, uz striktno poštovanje principa i pravila sistema koordinacije procesa evropskih integracija koji u potpunosti odražavaju raspodjelu nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su  ocijenili da realizacija reformskih procesa u BiH i njen evropski put zavise od dijaloga i koordinacije svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom