Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 15:44 |

Sabolić: Hrvatska će podržati svaki iskorak BiH ka EU

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, predstavljajući program i prioritete šestomjesečnog predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije, naveo je da će njegova zemlja podržati svaki iskorak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Planirani majski samit u Zagrebu je označio kao jednu od mogućih prilika za to te za dodatno osnaživanje daljnje dinamike evropskog puta Sjeverne Makedonije i Albanije.

Po Sabolićevim riječima, pitanje proširenja je vrlo visoki prioritet, a Hrvatska, koja Vijećem EU predsjedava dosad skoro tri mjeseca, pozitivno cijeni novu metodologiju pretpristupnih pregovora, koja između ostalog ističe evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Nakon njegovog izlaganja, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za evropske integracije Mirsad Zaimović poručio je da bez potrebnog intenzivinijeg angažmana Evrope, dejtonska Bosna i Hercegovina, najkompleksnija država na njenom tlu, može zapasti u jače probleme od onih koje je iskusila dosad u vezi sa željenim pridruživanjem Evropskoj uniji.

Ambasador Hrvatske je u ovoj prilici govorio i o izazovima koji su se, u odnosu na planirane, dodatno nametnuli u dosadašnjem predsjedavanju njegove zemlje Vijećem EU - migrantskoj krizi i širenju koronavirusa. U vezi s prvim je naveo da hrvatska policija uspješno djeluje i da je vojska spremna biti ispomoć u suzbijanju migrantskog vala, ali da dosad nije bilo potrebe za njenim angažiranjem.

O opasnosti od širenja koronavirusa kao globalno sve aktuelnijoj temi, Sabolić je u kontekstu hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU kazao da treba unaprijediti zajednički rad, istaknuti da Hrvatska i EU imaju dovoljno sredstava za odgovor na tu krizu. Mjere će se prilagođavati, dodao je, na osnovu praćenja situacije iz dana u dan.

Komisija Federalnog parlamenta za evropske integracije, osim sjednice na kojoj je gostovao ambasador Hrvatske, imala je danas još jedno zasjedanje, na kojem su gostovali predstavnici parlamenta Mađarske te govorili o postignućima prethodnih i sadašnjeg twinning projekta EU.

O tome je izvijestio Zoltán Horváth, voditelj twinning projekta u BiH, ujedno voditelj tima za tehničku pomoć Narodne skupštine Mađarske, dok je jedan od narednih izvjestilaca, o ulozi i zadaćama parlamenata u jačanju svijesti javnosti o EU integraciji, bio Péter Sárdi, državni sekretar i direktor Direkcije za vanjske odnose Narodne skupštine Mađarske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta