Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 18:35 |

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić o aktuelnim resornim pitanjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem.

Trojica ministara razgovarali su o aktuelnim resornim temama. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o privremenoj zabrani izvoza junećeg mesa u Tursku zbog uočenih nepravilnosti. Entitetski ministri Pašalić i Dedić podržali su preduzete mjere, s akcentom na neophodnost uključenja svih sertifikovanih klaoničkih kapaciteta u BiH za izvoz mesa u Tursku. Postignuta je saglasnost o tome da se s klaoničarima i firmom koja izvozi meso u Tursku definira način otkupa domaće poljoprivredne proizvodnje, koja se nalazi u registrima nadležnih entitetskih tijela. 

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razgovarali su i o prilagođavanju legislative u BiH s pravnom stečevinom EU s ciljem korišćenja IPARD sredstava. U tom kontekstu naglašeno je da postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, te da će u narednom periodu biti održan sastanak radnih grupa za zakone o hrani i veterinarstvu i da će se razgovarati o tačkama koje još nisu usaglašene. Kada je u pitanju zakon o vinu, istaknuto je da se radi o važnom zakonskom rješenju, s obzirom na tendenciju razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u BiH, te da je potrebno prilagoditi legislativu koja reguliše ovu oblast s evropskim standardima. 

Ministar Košarac dobio je podršku entitetskih ministara za inicijativu za projekat elektronskog čipovanja stoke kao model koji će unaprijediti sistem obilježavanja stoke kao preduslov za organizaciju nultog popisa. 

Sagovornici su ukazali na važnost otvaranja novih tržišta za domaće proizvode, te razgovarali o ispunjavanju upitnika za izvoz crvenog mesa u EU i Kinu. U tom kontekstu, ministar Košarac informiran je da je Republika Srpska okončala svoj dio posla kada je u pitanju ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u Kinu, te da se čeka da Federacija BiH okonča svoje obaveze. Kada je u pitanju ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, dogovoreno je da u narednom periodu bude organiziran sastanak predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH, pomoćnika entitetskih ministara za veterinarstvo i Kabineta ministra Košarca, kako bi se razgovaralo o otvaranju ovih upitnika, odnosno definirale referentne laboratorije u BiH. 

Na sastanku je razgovarano i o ukidanju vakcinacija za klasičnu kugu svinja u Federaciji BiH. Dogovoreno je da se krene u tom pravcu, u saradnji s predstavnicima nagležnog federalnog ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo. Ukidanje ove mjere značilo bi nastavak spoljnotrgovinskog prometa svinjskog mesa u zemlje CEFTA-e. 

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić osvrnuli su se i na organsku proizvodnju hrane, te konstatirali da se ovom pitanju treba da posvete svi nivoi vlasti u BiH, jer će ono vrlo brzo biti tretirano EU standardima, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

VMBiH donijelo Odluku o preraspodjeli 260.000 KM u proračun Fonda za povratak BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom