Magazin     | 12.03.2020. 08:05 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) -

- 1537. Turci zauzeli dalmatinsko utvrđenje Klis, koje je dugo odolijevalo turskom nadiranju iz Bosne. U borbi je poginuo i legendarni senjski kapetan i kliški knez Petar Kružić. Iste godine Turci su osnovali kliški sandžak koji je obuhvaćao cijelo dalmatinsko zaleđe i dio Bosne.

- 1502. Umro Franjo Vranjanin, jedan od najznačajnijih hrvatskih renesansnih kipara. Poznat je po bistama u kojima je razvio vrlo osobit stil.

- 1507. Umro Cesare Borgia, talijanski vojskovođa i političar i pripadnik utjecajne plemićke obitelji Borgije poznate po okrutnosti.

- 1685. Rođen George Berkeley, irski biskup i idealistički filozof čiji je glavni filozofski rad bio promoviranje subjektivnog idealizma, koji se najbolje može izraziti kroz Barkeley fundamentalno načelo: "Postojati znači biti opažen". 

- 1832. Rođen Charles Boycott, britanski agent za nekretnine i zemljišta prema čijem je prezimenu nastao termin bojkotirati.

- 1881. Rođen Mustafa Kemal Ataturk, turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske republike, te njezin prvi predsjednik.

- 1894. Počela prodaja Coca-Cole u bocama, u trgovini slatkišima u Vicksburgu u Mississippiju. Godine 1915. dizajnirana je revolucionarna boca koja podsjeća na obline ženskog tijela i čije će verzije postati legendarne. 

- 1918. Moskva postala glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike i manje od pet godina kasnije Sovjetskog Saveza.

- 1930. Mahatma Gandhi započeo Dandi marš, 24-dnevni i 320 km dug put, radi prkosa britanskom porezu na sol u kolonijalnoj Indiji.

- 1935. Umro Mihajlo Pupin, srpski znanstvenik, izumitelj, profesor na Sveučilištu Columbia i počasni konzul Srbije u SAD-u. Dobitnik je i Pulitzerove nagrade 1924. godine za autobiografsko djelo "S pašnjaka do znanstvenika".

- 1945. Umrla Anne Frank, jevrejska devojčica koju je njezin dnevnik o skrivanju tijekom Drugog svetskog rata učinio simbolom žrtava holokausta. Njezin dnevnik o stradanju Jevreja u okupiranom Amsterdamu objavio je njezin otac 1947. godine.

- 1947. Predsjednik SAD-a Harry Truman proklamirao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma - Trumanova doktrina. Prva sredstva dana su Grčkoj i Turskoj.

- 1993. Sjeverna Koreja objavila kako se planira povući iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja te odbila inspektorima prilaz nuklearnim postrojenjima.

- 1999. Umro Yehudi Menuhin, američko-švicarsko-britanski violinist, bjeloruskog podrijetla, hvaljen diljem svijeta. Menuhin, jedan od prvih solo violinista, posvetio se dosta kamarnoj glazbi, a nastupao je i kao dirigent. 

- 2003. U atentatu u Beogradu, ispred sjedišta Vlade, ubijen premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Za vrijeme njegova mandata počeo proces demokratizacije društva i ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo