Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 10:28 |

Izabran kandidat za poziciju višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH posjetili su jučer Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Posjeta predstavlja dio redovnih kontakata koje predstavnici Političkog odjela, INL i FBI imaju sa Uredom u vezi provedbe antikoruptivnih mjera i Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

U razgovoru sa šefom Ureda Erduanom Kafedžićem istaknuta je kontinuirana podrška koju Ambasada SAD-a daje radu tog Ureda na polju prevencije i borbe protiv korupcije.

Saopšteno je da je izabran kandidat za poziciju višeg savjetnika za borbu protiv korupcije, kako su u novembru najavili ambasador Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Jorgan Andrews.

Očekuje se da Eric Larson preuzme dužnost u prvoj polovini godine. Trenutno radi kao viši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori. Bivši je tužilac sa sveobuhvatnim iskustvom u regionu, koje uključuje i rad na slučajevima korupcije, a radio je i kao međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini.

Bit će smješten i raditi će u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Šef Ureda Kafedžić je informisao predstavnike Ambasade SAD-a o provedbi Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te naglasio da je riječ je o jedinstvenom antikorupcijskom zakonu kojim se utvrđuje obaveza nosioca javnih funkcija da prijave imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Osim lične imovine, nosioci javnih funkcija obavezni su prijaviti i imovinu njihovih bliskih srodnika. Zakon je stupio na snagu 11. maja 2019. godine. Primarna svrha mu je transparentnost i javna kontrola rada, te sprečavanje koruptivnog djelovanja i nezakonitog bogaćenja nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Zakonom se osigurava finansijska nezavisnost Ureda, kao jedan od najvažnijih preduslova za uspješnu i djelotvornu borbu protiv korupcije.

Provodeći Zakon Ured je, do sada, izrekao 196 prekršajnih naloga nosiocima javnih funkcija zbog neprijavljivanja imovine, na način i u rokovima predviđenim Zakonom.

Istovremeno, Ured je pokrenuo 100 postupaka provjere podataka o imovini za isto toliko nosioca javnih funkcija.

Šef Kafedžić je zahvalio ambasadi SAD u BiH na kontinuiranoj podršci u provođenju aktivnosti iz nadležnosti Ureda.

- Drago nam je što je ambasada prepoznala Ured kao dostojnog partnera u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. Ova podrška ambasade mnogo nam znači i iskreno se nadamo i vjerujemo da će se ona nastaviti i u budućnosti. Imajući u vidu značaj borbe protiv korupcije i važnost koju ta borba ima u kreiranju demokratskog društva koje počiva na načelima pravne države, podršku ambasade SAD u BiH smatramo potrebnom,a u određenim slučajevima i neophodnom - istakao je Kafedžić, saopćeno je iz Pres službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana