Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 12:47 |

Razmatranje novih rješenja za unapređenje okvira u oblasti sigurnosti i odbrane

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. marta (FENA) – Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, tema je dvodnevne pregledne konferencije koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i u saradnji sa Ženevskim centrom za kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Kako je u uvodnom dijelu konferencije rečeno, cilj skupa je da predstavnici institucija sigurnosnog i odbrambenog sektora u BiH, na početku rada u aktuelnom mandatu, upoznaju članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o nadležnostima, aktuelnim stanjem i vlastitim planovima rada.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borjana Krišto izjavila je u pauzi skupa kako je redovna pregledna konferencija prilika za razmatranje novih rješenja i procedura za unapređenje zakonodavno-pravnog okvira u oblastima sigurnosti i odbrane.

Izrazila je očekivanje da će sudionici konferencije u sklopu konstruktivne rasprave otvoriti niz značajnih pitanja u kontekstu različitih izazova, prijetnji i rizika, karakterističnih za aktuelni trenutak u BiH i na globalnom planu (koronavirus, migrantska kriza…).

Krišto ističe važnost efikasnog djelovanja u spomenutim oblastima, te jačanja institucija i agencija za provedbu zakona kako bi bile spremne na najoptimalniji način odgovoriti na sve eventualne izazove u sklopu djelokruga i u skladu s vlastitim nadležnostima.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić podsjetila je da PSBiH od 2016. godine nikada nije raspravljao o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Upozorila je na aktuelne izazove s kojima se institucije u BiH susreću te na nužnost iznalaženja adekvatnih odgovora kako bi bh. građani bili pravovremeno upoznati o trenutnom stanju i ključnim izazovima iz sigurnosnog okruženja.

Na važnost tema koje će sudionici konferencije razmatrati ukazao je i zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, naglašavajući kako je u aktuelnoj konstelaciji rasprava o naznačenim pitanjima izuzetno dobrodošla.

Dodao je da ga raduje što se konferencija bavi konkretnim pitanjima, te što korespondira s potrebom preventivnog i kontinuiranog djelovanja u skladu s ključnim izazovima i obavezama, uz uvjerenje da će skup biti ‘vjetar u leđa’ svima onima koji su angažirani u sektorima odbrane i sigurnosti.  

Konferenciji, pored članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, prisustvuju predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba, Operativne komande i Komande podrške Oružanih snaga BiH, kao i Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, te Agencije za školovanje i stručno usavršavanje.

Između ostalih, u radu skupa sudjeluju i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), kao i Državne regulatorne agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, te dužnosnici međunarodnih i nevladinih organizacija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana