Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 14:10 |

Jačanje inovativnih kapaciteta na Mašinskom fakultetu kroz projekt 'KnowHub'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu implementira projekt "KnowHub", koji se provodi u okviru EU programa Erasmus+ u vrijednosti više od 900 hiljada eura, s ciljem razvoja inovativnih kapaciteta na univerzitetima zapadnog Balkana.

Mašinski fakultet Sarajevo provodi ovaj projekt u okviru strategije razvoja inovativnih kapaciteta Univerziteta u Sarajevu. Kroz "KnowHub" projekt će biti razvijen novi set inovativnih, poduzetničko orijentisanih, trening modula koji će biti integrisani u postojeće nastavne planove i programe.

Kako je kazao dekan Mašinskog fakulteta Izet Bijelonja, putem povezivanja univerziteta sa privredom razvijat će se inovacijski i poduzetnički kapaciteti, kako na univerzitetu tako i u privrednim subjektima.

- U okviru projekta uspostavit će se pet centara na Balkanu za podršku razvoju inovatorskih aktivnosti. Ovi centri služit će kao veza između univerziteta i privrednih subjekata jer će obezbjeđivati znanja i vještina kao i savremene tehnologije potrebne preduzetnicima, posebno novim kompanijama zasnovanim na znanju, kao i malim i srednjim preduzećima. Želimo omogućiti studentima mogućnosti inovativnih i poduzetničkih aktivnosti, te da se oni na kraju povežu sa privredom - kazao je Bijelonja.

Centri će biti opremljeni tehnologijama za brzu izradu prototipa, kao i "lean" proizvodnju, što su neophodni alati u procesu osiguranja konkurentnosti svake kompanije. Služit će i kao razvojni modeli za komercijalizaciju istraživanja na univerzitetima. Uz korištenje znanja, opreme i veza s privredom omogućit će se studentima značajno praktično iskustvo i obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

Koordinator projekta Bojan Jovanovski, koji radi kao predavač na austrijskom univerzitetu FH Joanneum iz Graza, naglašava da je fokus projekta razvoj Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

- Svjesni smo i da ekonomija u zemljama regije mora biti povezana i da je potrebna saradnja s ciljem razvijanja kapaciteta na unverzitetima i privredi. Na ovaj način želimo pojačati inovativnost i kapacitete industrije, te da omogućimo našim studentima, naročito na tehničkim unverzitetima, da imaju pravo znanje i iskustvo koje će im kasnije pomoći da pokrenu biznis ili da nađu poslove - rekao je Jovanovski. 

U konzorciju ovog projekta prenosilaci znanja su Univerzitet za primijenjene nauke iz Austrije (FH Joanneum), koji je koordinator projekta, Univerzitet iz Girone (Španija) i Univerzitet iz Vaasa (Finska), zajedno sa Svjetskim univerzitetskim servisom (WUS, Austrija) i Nacionalnim centar za  razvoj inovatorstva i učenja o poduzetništvu iz Makadonije. 

S područja zapadnog Balkana u projektu su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Crne Gore, Evropski univerzitet Tirana (Albanija) i Univerzitet iz Vlore (Albanija), kao i Zaklada za inovacijski, tehnološki razvitak – INTERA iz Mostara.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici EUPeace Alijanse u Sarajevu govore o budućnosti mira, pravde i inkluzivnih društava

Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Otvoren prvi digitalni inovacijski centar u oblasti industrijske robotike i automatike u Tuzli 

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije