Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 18:48 |

Obustavlja se nastava u svim školama i vrtićima na području HBŽ-a

FENA Saopćenje

LIVNO, 12. ožujka (FENA) - Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) donio je naredbu kojom se obustavlja nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i rad vrtića na području te županije, počevši od 13. ožujka.

Dok traje obustava nastave, svim učenicima u osnovnim i srednjim školama na području HBŽ-a preporučeno je da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

Iz Stožera su naglasili kako su za provođenje te preporuke odgovorni roditelji, odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika.

Krizni stožer također je naložio obustavu održavanja manifestacija, proslava, seminara, kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga, počevši od 13. ožujka.

Zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije naloženo je da obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede te da neophodne specijalističko-konzultativne preglede obavljaju po procjeni specijaliste.

Također, svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatne prakse na području Hercegbosanske županije, sugerirano je da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojoj osnovi.

Građanima Hercegbosanske županije i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u HBŽ-u, preporučeno je da ne putuju u NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju, Iran, Francusku, Njemačku i Španjolsku, a građanima HBŽ-a koji žive i rade u spomenutim zemljama da ne dolaze u tu županiju zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), što bi, kako ističu iz Stožera, moglo dodatno rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije.

Ukoliko ti građani i dođu u HBŽ, naloženo je da se obvezno jave županijskom Zavodu za javno zdravstvo na broj telefona 034/200-563 i nad njima će biti provedena mjera stavljanja u izolaciju u trajanju od 14 dana.

Prijevoznicima je naloženo da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP Izačić, GP Orašje i GP Šamac-Domaljevac.

Iz Stožera su naglasili kako vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Hercegbosansku županiju moraju biti u izolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te da su po povratku ponovno dužni podvrgnuti se izolaciji.

Također, Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije sugerirano je da naloži svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivačima da registriraju dolaske gostiju iz ugroženih zemalja koji su posljednjih sedam do 14 dana boravili u tim zemljama te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo HBŽ u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Na području HBŽ-a doček Nove godine prošao bez izgreda i incidenata

U školama HBŽ-a proveden Program usavršavanja za poslove provedbe projekata

Predstavnici Ministarstva pravosuđa HBŽ-a i ADS-a FBiH razgovarali o upravljanju ljudskim resursima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo