Ekonomija     | 13.03.2020. 11:20 |

Košarac: Privreda BiH već trpi određene posljedice pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem koronavirusa, eskalirao u regionu, te da privreda BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Košarac je podsjetio da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru.

Budući da je Italija drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, ministar Košarac je istakao da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

- Informisani smo da od 10. marta Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica, koja u ovu zemlju stižu iz 'crvenih zona', podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strane državljane - naglasio je Košarac.   

Napomenuo je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

- U svakodnevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, te sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna saradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo preduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definisali načine i uslove pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen -  dodao je Košarac.

Najavio je da će u ponedjeljak, 16. marta, organizovati zajednički sastanak sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije koronavirusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaće privrede.

Ministar Košarac je istakao i da će insistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Vijeće ministara BiH - U 2023. nastavljen ekonomski rast, ali sporije u odnosu na godinu ranije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'