Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 13:08 |

Granična policija BiH uvela stalno rukovodno dežurstvo zbog koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. ožujka (FENA) - Ravnatelj Granične policije (GP) BiH Zoran Galić održao je u Sarajevu hitni sastanak s menadžmentom GPBiH s ciljem utvrđivanja najnovijih predloženih mjera na graničnim prijelazima vezanih za koronavirus.

Ravnatelj Galić istaknuo je kako je neophodno da se svi pridržavaju predloženih mjera te uveo stalno rukovodno dežurstvo u Glavnom uredu GPBiH u Sarajevu zbog koronavirusa, ali i migrantske krize. Rukovodno dežurstvo će ujedno biti i u svim terenskim uredima i postrojbama Granične policije, priopćeno je u petak iz GP BiH.

GP BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnost BiH, prema kojemu postupa na graničnim prijelazima, da se poduzmu mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Iz Granične policije ističu kako se u slučaju simptoma koronavirusa stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama primjenjuju pooštrene mjere kao i da im se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Nadalje, prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španjolske, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, osobne podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH te kontakt telefon.

Ujedno im daju i upute na koji način postupati i kome se obratiti ako se dogodi da naknadno i za vrijeme namjeravanog boravka u BiH dobiju simptome koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta, a također, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana.

Granična policija BiH ističe kako konstantno prati situaciju i poduzima sve moguće preventivne mjere koje se mijenjaju ovisno o situaciji.

"Važno je istaknuti kako to nije odgovornost samo GPBiH, nadležnih tijela i zavoda za javno zdravstvo nego i svih građana i putnika da odgovorno i sukladno predloženim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije postupaju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa", kazali su iz GPBiH.

Oni također obavještavaju sve građane BiH da prilikom graničnih provjera budu savjesni i odgovorni te da obavezno kažu da su boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom za svoju dobrobit i dobrobit zajednice.

"Prilikom graničnih provjera, policajci GPBiH koriste jednokratne maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa i nema mjesta panici sve dok svi zajedno surađujemo te kao pojedinci savjesno i odgovorno postupamo", stoji u priopćenju Granične policije BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Pripadnici GPBiH spriječili krijumčarenje 27 migranata

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Na lokalitetu Donjeg Svilaja, u pograničnoj zoni, pronađeno naoružanje i streljivo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo