Ekonomija     | 14.03.2020. 17:04 |

Bajrović: Svi nivoi vlasti moraju pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović tvrdi da su negativni efekti širenja pandemije koronavirusa svakim danom sve veći te da je bosanskohercegovačka privreda već u kolapsu.

- Očekujem masovno raspuštanje radne snage i zatvaranje privrednih subjekata i firmi - kazao je Bajrović u razgovoru za Fenu.

Smatra da BiH i svi nivoi vlasti moraju hitno pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta,  izbjegne likvidnost privrednih subjekata i odmah osigura novac kroz fondove ili na druge načine, kako bi se pomoglo privredi.

Istakao je da su preko Udruženja poslodavaca Federacije BiH  i Privredne komore FBiH formirali Krizni štab koji će u koordinaciji sa svim nivoima vlasti pokušati osigurati novac da se na najbrži mogući način pomogne privredi.

U tom pravcu su, dodao je Bajrović, prema vladama Federacije BiH, RS, Brčko Distrikta i Vijeću ministara BiH poslali apel sa zaključcima.

- Između ostalog, tražimo da se odmah odloži plaćanje indirektnih poreza na šest mjeseci te da se privreda odmah oslobodi direktnih poreza što uključuje i doprinose i da ta sredstva refundira država  - naglasio je Bajrović.

Također je istakao da traže da Centralna banka BiH pošalje nalog svim komercijalnim bankama da se svi krediti za pravna lica i radnike 'zamrznu' ili da se odobri greis period za plaćanje kamata bar na jednu godinu te da se formira fond za pomoć privredi na duži period.

Govoreći o turizmu, Bajrović je kazao da je ta oblast najviše pogođena pandemijom, jer više nema turističkih i poslovnih kretanja ljudi.

- Sve je stalo. Naši hoteli u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH su prazni. Imamo 99 posto otkazanih rezervacija za kongrese, konferencije, seminare...- istakao je Bajrović.

Naglasio je da su poduzeli temeljite sanitarne i druge mjere za zaštitu radnika i radnih prostora od koronavirusa te da su reagirali u tom pravcu, ali budući da nema gostiju, Bajrović kaže da nemaju ni straha da će se koronavirus u hotelskim smještajima širiti.

- Hotelijeri i turistički radnici su dovedeni u situaciju da trebaju i moraju dobiti hitno financijsku pomoć od države kako bi sačuvali radna mjesta i radne aktivnosti - zaključio je generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović u razgovoru za Fenu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!