Regija     | 15.03.2020. 14:33 |

Zabrana izravne prodaje kupcima u Sloveniji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - Slovenska vlada priprema odluku o zabrani rada većine trgovina i uslužnih djelatnosti u kojima dolazi do izravnog kontakta s potrošačima, napisao u nedjelju na svom Twitteru ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

"Pripremamo odluku o zabrani neposredne prodaje robe/usluga potrošačima. Trgovine prehrambenim proizvodima, ljekarne, banke, pošte i benzinske pumpe ostat će otvorene", naveo je Počivalšek.

Više će informacija biti poznato tijekom dana, a takve rigorozne mjere u borbi za smanjenje epidemije koronavirusa neophodne su.

U pripremi je i zakonska odredba po kojoj će od ponedjeljka morati biti zatvoreni svi lokali čijim je vlasnicima poručeno da ne obnavljaju zalihe.

Po navodima slovenskih medija neki su veći gradovi već obustavili gradski javni prijevoz i ograničili rad lokala, ne čekajući stupanje novih odredaba na snagu. Time su se odazvali pozivu premijera Janeza Janše da djeluju samoinicijativno, onako kako je potrebno u lokalnim sredinama.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković kazao je za Slovensku televiziju da se građani prijestolnice drže preporuka i odluka o samoizolaciji donesenih u vezi s epidemijom koronavirusa, pa su ljubljanska izletišta danas gotovo prazna.

Od ponoći će se u Sloveniji zatvoriti i sav javni promet autobusom i željeznicom, a zatvorit će se i skijaške žičare. Promet će biti dopušten samo taksijima kojima će civilna zaštita podijeliti zaštitne rukavice i maske, ali će taksisti iza svakog putnika morati dezinficirati vozilo.

Janković je kazao da se dosta tih odredaba u Ljubljani, u kojoj je trenutačno najviše inficiranih, već poštuje i da je grad spreman pomoći vladi na svaki način.

Između ostalog, mjesečne karte gradskog prijevoza koje se neće moći koristiti za vrijeme epidemije, mogu se prenijeti na idući mjesec, a javna parkirališta u vlasništvu grada bit će do daljnjega besplatna, osim garažnih parkirališta, prenosi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo