Bosna i Hercegovina     | 15.03.2020. 16:13 |

Vlada Distrikta: Nulta tolerancija za prekršitelje mjera u borbi protiv covid-19

FENA Saopćenje

BEČKO, 15. ožujka (FENA) – Vlada Brčko distrikta i Krizni stožer na zajedničkoj su sjednici analizirali primjenu mjera i precizirali pojedine mjere usvojene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa.

- Precizirana je odluka o radnom vremenu poslovnih subjekata i drugih pravnih lica na području distrikta Brčkom kojom se nalaže dječjim igraonicama, dnevnim centrima i objektima sličnog sadržaja da se takvi objekti u potpunosti zatvaraju, kao što je slučaj sa vrtićima. Mjera ograničenja radnog vremena kojom su bili obuhvaćeni tržni centri, gdje je određeno radno vrijeme do 19 časova, ovom prilikom je precizirana i odnosi se na sve druge objekte za prodaju robe široke potrošnje - izjavio gradonačelnik Siniša Milić i dodao da se odluka o zabrani rada vrtića odnosi i na privatne i na javne vrtiće.

Gradonačelnik Milić je dodao da je u petak održan sastanak na nivou vlada BiH, odnosno premijera i resornih ministara entiteta, Brčko distrikta i Vijeća ministara BiH na kome su razmatrana pitanja koordinacije aktivnosti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na način da se uvede poseban režim ulaska u BiH, priopćeno je iz Vlade distrikta.

- S tim u vezi bilo je različitih prijedloga i sve do danas trajala su usuglašavanja teksta prijedloga odluka koje će biti upućene prema Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH koje u krajnjem donosi ove odluke. S tim u vezi je i s ove Vlade upućen prijedlog da granični prelaz Brčko-Gunja ostane otvoren za putnički promet i pješački prelaz s tim što se uvodi kontrola dvadeset i četiri sata i stalni nadzor naše sanitarne inspekcije koja bi svim državljanima BiH koji ulaze u zemlju trebalo izdati rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana - pojasnio je Milić.

On je dodao da je predloženo da, u cilju privremene zabrane ulaska stranih državljana u BiH, ostaju aktivne odluke mjerodavnih tijela koje obuhvaćaju Kinu, Južnu Koreju, Iran i Italiju.

- Važno je da smo i danas analizirali primjenu i ponašanje nadležnih tijela u vezi s proglašenim stanjem ugroženosti stanovništva od koronavirusa u Brčkom i da je naglašeno da se građani, pravne osobe i gospodarski subjekti uglavnom pridržavaju donesenih mjera. Tamo gdje ima iznimki, imajući u vidu ozbiljnost situacije, nadležni organi imat će nultu toleranciju i na licu mjesta izricat će se kazne za kršenje odluka o radnom vremenu i ostalih odluka - dodao je Milić.

On je rekao da će tehnički detalji u vezi s primjenom donesenih odluka biti razmatrani sutra i da će Krizni stožer pratiti primjenu svih mjera.

- U tom smislu intervenirati ćemo da li njihovim pooštravanjem, pojašnjenjem ili eventualno ublažavanjem. Važno je da trenutno nemamo registriranih osoba koje su zaražena virusom korona i sve što radimo je usmjereno na smanjenje rizika od njegove pojave. Činimo sve da svedemo njegovu pojavu na najmanju moguću mjeru - zaključio je Milić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović, rekao je da se zaključno sa današnjim danom 115 osoba u Brčkom nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

- Za očekivati je da će u narednim danima ovaj broj biti povećan. Mobilni tim obilazi te osobe i ovom prilikom poručujem svima koji su u samoizolaciji da vode računa o preporukama koje im se šalju putem medija i drugih informativnih materijala te o onome što im mobilni timovi preporučuju – kazao je Pezerović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana