Bosna i Hercegovina     | 15.03.2020. 17:02 |

Novooboljeli iz Srpca i Laktaša, Banja Luka uvodi nove restriktivne mjere

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 15. marta (FENA) – Dvije osobe kod kojih je u bh. entitetu Republika Srpska danas potvrđen koronavirus su iz Srpca i Laktaša.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je novinarima, nakon sastanka zvaničnika RS-a, da je jedan od ta dva novooboljela vezan za jedan od tri klastera, ili mikrožarišta, iz kojih su svih 20 zaraženih do sada u tom bh. entitetu.

Radojičić je rekao da je drugo žarište u ovom momentu zabrinjavajuće, jer je riječ o osobama iz čijeg kruga su svi oboljeli u prethodna tri dana, a koji su imali mnogo društvenih kontakata.

- Postoji potencijal širenja na veći broj drugih građana, jer se radilo o osobama koje su u protekim danima ostvarivale izuzetno mnogo društvenih kontakata na različite načine – rekao je on.

Najavio je da će večeras na sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije u Banjoj Luci biti predložene preventivne i restriktivne mjere kako bi se smanjio broj društvenih kontakata na svim mjestima okupljanja većeg broja osoba, među kojima su trgovine, ugostiteljski objekti, javna uprava i određeni privatni obekti te time onemogućilo prenošenje zaraze.

Istakao je da i susjedne lokalne zajednice treba da usvoje iste restriktivne mjere. 

Nakon sastanka zvaničnika RS-a još je rečeno da će, na osnovu dogovora entitetskih premijera, Ministarstvo trgovine donijeti uredbu koja bi se odnosila na ograničavanje marži za osnovne životne namirnice te time onemogućio rast cijena.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu