Bosna i Hercegovina     | 15.03.2020. 19:43 |

Potvrđen četvrti slučaj obolijevanja od koronavirusa u Federaciji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je potvrđen četvrti slučaj osobe oboljele od novog koronavirusa (COVID-19), a radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se ove sedmice vratila iz Njemačke na područje općine Domaljevac-Šamac.

Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Županijskoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zdravstvene službe Županije Posavske provode mjere za sprečavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice da bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen.

Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati.

Federalno ministarstvo zdravstva pozvalo je sve građane koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od evropskih zemalja da se ukoliko razviju simptome respiratorne bolesti (povišena temperature i kašalj) samoizoliraju u vlastitom domu te telefonski kontaktiraju nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo ili nadležni dom zdravlja.

Pozvali su i sve osobe kojima je propisana kućna samoizolacija da se striktno pridržavaju navedene mjere u cilju zaštite svog kao i zdravlja drugih.

Također, podsjećaju da se građani pridržavaju generalnih preporuka za stanovništvo koje podrazumijevaju često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama, prikrivanja kašlja savijenim laktom ili maramicom te izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju povišenu temperaturu i kašlju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!