Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 14:57 |

Pripadnici OSBiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju 'Best Warrior'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - U organizaciji Nacionalne garde Maryland (MDNG) od 12. do 15. marta u saveznoj američkoj državi Maryland (Sjedinjenje Američke Države) održano je takmičenje za najboljeg ratnika "Best Warrior Competition 2020".

Tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa.

Takmičenje je realizirano u okviru Programa saradnje "Vojska-Vojsci" uz pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Best Warrior Competition jača odnose i gradi multinacionalnu koheziju, te interoperabilnost partnerskih zemalja.

Elementi i scenarij takmičenja su dizajnirani da oslikaju realne situacije sa kojima se vojnici mogu susresti u izvršavanju stvarnih operacija, a jedan od glavnih elemenata takmičenja jeste konzistencija nepoznatog, tako da učesnici nisu mogli znati šta ih čeka nakon izvršavanja zadatka.

Nakon završetka Best Warrior 2020, 15. marta održana je ceremonija zatvaranja na kojoj su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama.

Tim OSBiH osvojio je prvo mjesto u svim kategorijama internacionalnog nivoa, a u ukupnom plasmanu zavidnu srebrenu medalju.

Tokom završne ceremonije, brigadni general Janeen L. Birckhead čestitala je svim učesnicima na izvanrednim rezultatima i nesebičnom doprinosu.

Posebnu zahvalnost uputila je učesnicima iz OSBiH i Estonije, jer su takmičenju dali internacionalni karakter.

Best Warrior Competiton u Marylandu je trilateralno vojno takmičenje koje zahtijeva brze i adekvatne odgovore na vojničke zadatke u veoma stresnim situacijama.

Učesnici su prošli jako zahtjevne izazove koji, pored visokog nivoa fizičke spremnosti, zahtijevaju i odlično poznavanje vojničkih vještina poput navigacije, rasklapanja i sklapanja različitih vrsta naoružanja, gađanja, pružanja prve pomoći u borbenim uslovima, slanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju, te različite vrste testova.  

Pripadnici OSBiH su još jednom pokazali veoma visok stepen motiviranosti, profesionalizma, borbenog duha, te u svakom momentu dostojanstveno predstavljali Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Ekipu koja je predstavljala OSBiH činili su - poručnik Anes Halilović, vodnik Matija Ivaković, kaplar Senad Sarajkić, te vođa tima stariji vodnik prve klase Goran Antunović, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana