Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 16:57 |

Nastava preko interneta za učenike iz Tuzlanskog kantona (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 16. marta (FENA) - U skladu sa smjernicama resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku i prema preporukama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona škole su postepeno počele organizovati nastavu preko interneta za svoje učenike.

- Pokrenuli smo ispred naše škole online nastavu putem naše web stranice. Uspjeli smo iskomunicirat sa svim našim učenicima. Otprilike 99 posto naših učenika može na ovaj način komunicirati s razrednicima i predmetnim nastavnicima - ističe Almir Dorić, direktor Osnovne škole Pazar Tuzla.

Za učenike koji nemaju pristup internetu, kažu u Osnovnoj školi Pazar, zadužit će roditelje da fizički preuzimaju zadatake za svoju djecu. U srednjim školama s online nastavom imaju više iskustva.

Tuzlanska Elektrotehnička škola pomoći će drugim školama da pronađu način kako bi nastavne sadržaje podijelili internetom učenicima. Među brojnim komercijalnim servisima ima i besplatnih koje svi mogu koristiti.

- Nama je cilj da organizujemo nastavu, čak i u situaciji da eventualno bude proglašeno vanredno stanje i da bude škola fizički zaključana, da svaki profesor može od svoje kuće da odradi sve što treba da odradi za učenike, da učenik ima pristup materijalima - navodi direktor Elektrotehničke škole Selmir Dadanović.

Čak i u slučaju da nastave ne bude do daljnjeg, ima načina da se zaključi školska godina na ovaj način, kažu u Elektrotehničkoj školi. Škole koje budu imale priliku snimati predavanja, imat će mogućnost njihove objave na serveru koji će za ovu namjenu obezbijediti kompanija Leftor. A Radio televizija Tuzlanskog kantona će snimati i emitovati nastavu iz općih predmeta za niže razrede.

- Imat ćemo učitelje koji će biti spremni da našim učenicima to prikažu na najbolji način. Naravno u kraćem vremenskom periodu nego što bi to bilo u školama, a za učenike od 6. do 9. razreda ćemo imati online platformu kojoj će moći da pristupe. Sve upute će dobiti od svojih nastavnika - kazala je ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

Nakon emitovanja u programu Televizije Tuzlanskog kantona, video lekcije će biti dostupne na internetu. O pristupu će učenici također dobiti informaciju od svojih nastavnika, početkom naredne sedmice.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4139/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17h9-1Zu1wkBLeCV_NNdgOOVmtlLShbkG?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'