Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 13:01 |

ZDK - U samoizolaciji više od 700 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić danas je, nakon održane sjednice Vlade, posjetio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u kojem je razgovarao sa članovima Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, te upravom i zaposlenicima Instituta.

Posjetio je i Službu za epidemiologiju INZ-a, koja je "baza" svih aktivnosti u borbi protiv aktuelne pandemije na području ovog kantona.

Tokom sastanka rečeno je da je više od 700 osoba trenutno u samoizolaciji na području Zeničko-dobojskog kantona, te je pozdravljeno i uključivanje pripadnika Uprave policije MUP-a ZDK u kontrolu poštivanja Naredbe o samoizolaciji.

Na sjednici kantonalne Vlade, koja je prethodila posjeti, odobreno je 400.000 KM za potrebe osposobljavanja izolacionog centra u zgradi Stacionara Kantonalne bolnice Zenica, te 100.000 KM INZ-u za nabavku dodatne zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova u tom kantonu. Ukupno, preraspodjelom unutar budžeta, predviđeno je više od 2,5 miliona KM za finansiranje troškova zdravstvenog sistema u sprečavanju širenja koronavirusa.

Ganić je pohvalio Krizni štab na aktivnostima koje je provodio u proteklom periodu, te dodao da treba pohvaliti rad institutcija kao što su Kantonalna bolnica Zenica, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

- Kada ovo prođe morat ćemo posvetiti malo veću pažnju takvim ustanovama koje su od općeg interesa za sve građane, kako ZDK, tako i cijele BiH - naglasio je Ganić, dodajući da i pored opće nestašice zaštitne opreme zbog pandemije postoje uvjeravanja da neće biti problema za nabavku neophodne opreme za rad zdravstvenog sistema u kantonu.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić naglasio je da su "pionirske" mjere koje su poduzete u tom kantonu ocijenjene vrlo pozitivnim od institucija FBiH i BiH, te posebno od međunarodnih zdravstvenih stručnjaka, jer su umnogome doprinjele da epidemiološka situacija u ZDK, pa i FBiH bude pod kontrolom zdravstvenog sistema.

Direktor Instituta prim.dr. Senad Huseinagić naveo je da je Vlada vrlo brzo regovala, te da je ono što je jučer predloženo Vlada danas usvojila.

- Očekujemo da Vlada i ubuduće promptno reaguje za sve ove potrebe. Mi kao Institut smo jedna od važnih karika zdravstvenog sistema, s obzirom na ulogu zbog koje smo osnovani. Ovo su upravo one prilike kada Institut i slične organizacije kao što su Higijensko-epidemiološke službe Domova zdravlja pokazuju ustvari razloge zbog čega postoje - rekao je Huseinagić, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana