Korona virus

Krizni stožer SBŽ-a: Civilna zaštita zadužena osigurati prostor za samoizolaciju

Saopćenje

TRAVNIK, 17. ožujka (FENA) - S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Krizni stožer Srednjobosanske županije (SBŽ) donio je naredbu o otkazivanju održavanje svih javnih, kao i privatnih skupova, odnosno proslava i drugih okupljanja u organizaciji pravnih ili fizičkih osoba.

Iza 18 sati ograničen je rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića, barova, nargila barova, noćnih klubova, svadbenih salona, te posluživanje pića u sklopu benzinskih pumpi, tržnih centara, osim hotela i motela za smještaj i ishranu gostiju koji borave u tim objektima.

U idućih 15 dana obustavlja se rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitness centara, objekata u kojima se priređuju igre na sreću, priopćio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBŽ-a.

Županijskoj upravi civilne zaštite naloženo je da osigura prostor za samoizolaciju osoba koje ne poštuju rješenja o samoizolaciji i osoba koje nemaju mogućnosti samoizolacije.

Nalaže se sanitarnoj inspekciji da osigura sedmodnevni rad inspekcije, domovima zdravlja da kod asistencije policije osiguraju zaštitnu opremu policajcima, dok je javno-komunalnim poduzećima određen je angažman na svakodnevnom čišćenju i pranju javnih površina.

Savjeti mjesnih zajednica zaduženi su da obavještavaju općinske i županijski krizni stožer i nadležne policijske stanice o poznatim kretnjama osoba kojima su izdata rješenja o kućnim izolacijama.

Nalaže se organima upravljanja, upravnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima da uvedu dvokratno radno vrijeme kako bi između dva perioda izvršili dezinfekciju prostorija i površina.

Krizni stožer SBŽ-a preporučuje racionalizaciju potrebnog kadra za obavljanje rada, te zahtjeva od nadležnih inspekcijskih tijela da sankcioniraju svaki neopravdano veliki rast cijena prehrambenih i svih drugih artikala.

(FENA) R.G.